2024. 01. 12.

Szubjektív – Keleti Éva vándorkiállítása a komáromi Platz galériában

Szubjektív címmel nyílt meg Keleti Éva fotóművész kiállítása a Platz Galériában január 6-án. A korábban javarészt színházi jeleneteket megörökítő művész most sajátos módon mutatja be az ismert színészeket, úgy, ahogy ő látja őket, amit ő gondol róluk. A kiállítás valamennyi, közel 70 alkotását 2023 tavaszán készítette az akkor 92 éves fotóművész. A képek hangulata magával ragadó. Aki teheti, feltétlenül nézze meg ezt a kiállítást!

Keleti Éva fotói február 2-áig, péntekig tekinthetők meg. Aki szeretné látni Pogány Juditot gödöllői óvodások között, Presser Gábort Vígszínházi alkotóműhelyében, vagy éppen Fesztbaum Bélát egy kisvendéglő előtt, szánjon egy órát a páratlan képekre!

Keleti Éva köszöntője a komáromi kiállítás elé:

Kedves Barátaim!
Hálásan köszönöm, hogy ez a kiállítás létrejöhetett itt Komárom egyik legkiemelkedőbb, legimpozánsabb helyén.
Az eredeti tervek szerint ezt a kis köszöntőt személyesen szerettem volna elmondani, és higgyétek el nagy öröm lett volna nekem is, ha itt lehetnék közöttetek. De sajnos az egészségi állapotom és ez csekély 92 év most nem tette lehetővé mindezt.
Remélem elnézitek nekem.
Az elmúlt hetven év számomra a fotózással telt. Mondhatom a sorsom abban a percben dőlt el, amikor a kezembe vettem az első gépet egy rolleiflex fényképezőt. Mindez történt 1949-ben. Még az egyetemet is otthagytam csak azért, hogy fotózhassak. Az akkori nagyok valószínűleg láthattak bennem valamit, mert azonnal befogadtak, tanítottak.
Bevallom eredetileg nem színházi fotós akartam lenni, mindez csak a véletlennek köszönhető. És tessék, eltel hetven év és még most is színészeket fotózok. Mindez az életemmé vált.
Mindent a színháznak és színész barátaimnak köszönhetek. Többek között Ruttkai Évának és Latinovits Zoltánnak, Márkus Lászlónak, Darvas Ivánnak, Törőcsik Marinak és mind a mai napig legjobb barátomnak Béres Ilonának.

Sajnos az egykori nagyok, az ikonikus színészek már nincsenek velünk. De mindig jönnek a helyükre újak. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy még a fiatal generáció is kíváncsi rám.
És természetesen én is kíváncsi vagyok rájuk.
Szoktam is mondani, ha a lábam engedné mai napig színházról színházra járnék és minden darabot megnéznék. És természetesen fotóznék.

De hálás vagyok, mert mint látjátok van erőm, és leginkább akaratom, hogy ma is dolgozhatok. Mind a mai napig készülnek új képek. A Szubjektív egy kicsit más a tőlem eddig megszokottaktól. Mert most azt örökítettem meg, amit én gondolok egy-egy művészről. Azt látjátok, ahogy én látom őket magamban. A jelenlegi képek bennem éltek és most a fotókon megvalósultak, életre keltek.
Természetesen a fotók létrejöttét néha az élet írja. Így készült el Falusi Mariannal a ma már híres képem, Lang Györgyi kerekesszékével. Vagy Kulka János fotója, amikor ruhástul a kádba kellett feküdnie. Nem kérdezte miért. Értette azonnal a mögöttes jelentést. A színész, akiért milliók rajongtak, akit imádtak, egy betegség miatt hirtelen háttérbe került, mellőzötté vált, süllyedni kezdett. Pontosan úgy, mint ahogy egy finom forró fürdő után kihúzzuk a kádból a dugót.
De ott van maga Béres Ili fotója, aki egy pillanatra elmerengett. Nem tudom mire gondolt, de a szemében és a mosolyában nekem benne van az ő egész élete és pályafutása.
Én hiszem és érzem, hogy minden fotó beszél. Mindnek van üzenete, mondanivalója. Természetes, hogy egy-egy fotó kapcsán mindenki mást gondol, mást érez. A készítője is és a néző is.
A fotó egy pillanatot örökít meg, örök időkre. Az a pillanat soha nem fog megváltozni. Ki tudja mi történt egy perccel korábban, vagy később. Az a momentum elveszett. De ez a pillanat megmarad nekünk. Ez benne a csodálatos és a varázslatos. Ez benne a művészi
.
Szívből remélem, hogy ez a kiállítás elnyeri tetszéseteket, és bár már sajnos nem vagyok én sem húsz éves többé, de azért érzek még magamban annyi erőt, hogy új terveim legyenek a jövőre nézve.
Itt szeretnék köszönetet mondani Falusi Mariannal, hogy ajánlott engem és, hogy ezt a kiállítást elhozta Komáromba. Nagyon köszönöm Méhes Vilmosnak a Platz Galéria tulajdonosának, hogy bemutatja nektek. És köszönöm nektek, akik megtiszteltetek és eljöttetek erre a megnyitóra.

Baráti üdvözlettel:
Keleti Éva

A megnyitón a fantasztikus Falusi Mariann énekelt, aki este 1 óra 40 perces (!), csodálatos koncertet adott a Platz Pincében.

Források: FB (Platz, Héder Ágnes, Angelika Kopjáková)