Kultúra 2022. 06. 07.

Örkény István: Tóték a Komáromi Jókai Színházban

Újabb bemutatóra készül a Komáromi Jókai Színház 2022. június 10-án 19 órakor Örkény István: Tóték című tragikomédia lesz látható. Az előadás rendezője Béres Attila.

Örkény István Tóték című tragikomédiája az 1967-es Thália Színházbeli bemutató óta a legnépszerűbb magyar drámák egyike. Hatalmas sikerrel játszották szerte a világon, Párizstól Washingtonig, Berlintől Moszkván át Japánig, Fábry Zoltán pedig kiváló filmet készített belőle, Isten hozta őrnagy úr címmel.

A frontról egészségügyi szabadságra a hátországba érkező Őrnagy beköltözik az a fiukért rettegő Tóték életébe. A család protekció reményében vállalja megaláztatások véget nem érő sorát.

A kétféle trauma sérültjét – az Őrnagyot és Tótot – egy világ választja el egymástól: társadalmi helyzetük, neveltetésük, lelki alkatuk és családi állapotuk. De van a létnek egy, az adott történelmi szituációban meghatározó szférája, ahol ez a két férfi találkozik. És ez nem más, mint a félelem. Félni és félteni sokféleképpen lehet: az Őrnagy hisztérikus, patologikus rettegése parancsoló terrorban nyilvánul meg, Tóté pedig az alkalmazkodás és az engedelmesség síkján.

Ez az ellentét magában foglalja kapcsolatuk lényegét. Kettőjük minden darabbeli megnyilvánulása egymást feltételezi. Az Őrnagy csak akkor szerezhet érvényt saját esztelen akaratának, ha van, aki aláveti magát annak, amit ő követel.

És minél esztelenebb a parancs, annál alázatosabbnak kell lennie annak, aki teljesíti. Jelenetről jelenetre követhető, hogyan torzulnak el az Őrnagynak a vendéglátóival szemben támasztott elvárásai, hogyan követeli tőlük egyre elszántabban és egyre értelmetlenebbül saját normáik, sőt életük feladását.

Az előadás szereplői: Oszlik Péter, Gáspárik Attila, Molnár Xénia, Hostomsky Fanna, Jászai Mari-díjas Fabó Tibor, Matusek Attila, Olasz István, Holocsy Krisztina.

Az előadás díszlettervezője Horesnyi Balázs, jelmeztervezője Papp Janó, rendező asszisztense Balaskó Edit.

Rendező: Béres Attila

A Premier bérletes nézőit június 10-én 19 órai kezdettel,
Jókai bérletes nézőit június 18-án 19 órai kezdettel,
Lehár bérletes nézőit június 12-én 15 órai kezdettel,
Madách bérletes nézőit június 17-én 19 órai kezdettel,
Csokonai bérletes nézőit június 24-én 19 órai kezdettel,
Mikszáth bérletes nézőit június 19-én 17 órai kezdettel várja a színház.
A bemutatót kivéve az összes bérletes időpontra jegyek még megvásárolhatóak.

Jelenetek az előadásból: