Város Dél-komárom 2020. 02. 06.

Örökös Zöld Óvoda címet kapott a Szőnyi Színes Óvoda

Az intézmény a kisgyermekkori környezeti nevelés terén végzett tevékenységéért vehette át a kitüntető címet igazoló oklevelet, melyet László Tibor Zoltán az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára, és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adott át január végén a Vajdahunyad Várában.

Győrffy Tünde intézményvezető elmondta, a program még 2005-ben indult itthon. A csatlakozást több éves alapozó munka előzte meg. Az óvoda 2009 óta minden alkalommal elnyerte a címet, jelen elismerést pedig a harmadik sikeres pályázatot követően kapták meg.

A program koordinátora Takács Ilona óvodapedagógus, aki a kezdetektől képzéseken vesz részt, hogy sikerre vigye a szőnyi óvoda programját. Hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy környezettudatosságra neveljék az apróságokat. Ezért hozták létre a szőnyi Színes kertet, ahol szülőkkel együtt magas ágyásokat készítettek, a gyerekek minden tavasszal zöldségeket vetnek, palántákat nevelnek, megtapasztalva így saját munkájuk gyümölcsét.

A Kemencés házban az állatokkal is megismerkednek, etetik őket, így a felelős állattartás alapjait is megtanulják. Ebben nagy segítséget nyújt az önkormányzat is, hiszen segítségükkel hatalmas madáretetőt és odúkat helyeztek ki az óvoda udvarára. A szőnyi intézmény egyébként a Madárbarát óvoda címet is birtokolja. A gyerekek novembertől márciusig etetik a madarakat, sőt ismerik is azokat. 

A kicsik figyelnek a környezetükre, annak megóvására, ismerik és alkalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést, takarékosan bánnak a vízzel, tisztelik a környezetüket – tette hozzá Takács Ilona.

(A nyitókép az intézmény új játékudvarának avatóján készült 2018-ban)