Kultúra 2018. 01. 31.

Oscar happening a Selye János Gimnáziumban

Január 23-án jelentették be, hogy a Testről és lélekről című film is helyet kapott az Oscar-díjra esélyes filmek szűkített ötös listáján, legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A film főszereplője a Selye János Gimnázium egykori diákja, Borbély Alexandra. Ennek apropóján a gimnázium egy különleges eseménnyel készül az Oscar-díjátadó estéjére. 

Az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című film női főszereplője, Borbély Alexandra a komáromi Selye János Gimnázium diákja volt, és az iskola GIMISZ irodalmi színpada indította a színház és a színművészet irányába. A berlini filmfesztiválon Arany Medve-díjjal kitüntetett film kapcsán több interjúban is szeretettel emlékezett meg egykori iskolájáról, tanárairól. A művésznő időközben elnyerte az Európai Filmdíjat is a legjobb színésznő kategóriában, a filmet pedig az Amerikai Filmakadémia beválasztotta az 5 legjobb idegen nyelvű film közé, az Oscar-díj várományosainak sorába.

A Selye János Gimnázium közössége érthetően nagy örömmel és lelkesedéssel fogadta a legújabb híreket. Annak érdekében, hogy a művésznő egykori osztálytársai, iskolatársai, a GIMISZ egykori és mai szereplői, a mai diákok és tanárok is együtt ünnepelhessék az elért sikereket, az iskola 2018. március 4-én (vasárnap) az Oscar-díjátadó gála alatt a gimnázium épületében a filmhez és a főszereplőhöz kapcsolódó kötetlen rendezvényt szervez, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. A résztvevők az este és az éjjel folyamán a televízió képernyőjén élő adásban követhetik a díjátadó gálát. Kapunyitás 22.00 órakor.

A happening jellegű rendezvényen a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők jelentkezhetnek a posta@sjg.sk e-mail címen vagy a 77 31 312 telefonszámon.

(Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója)