Kultúra 2018. 03. 15.

Jászai Mari-díjat kapott Borbély Alexandra

Borbély Alexandra élete a Testről és lélekről című film megjelenése óta jelentős mértékben megváltozott. A filmben látható nagyszerű alakításának köszönhetően a produkcióval együtt ő is sorban kapta az elismeréseket az elmúlt hónapokban. A sikertörténet pedig újabb fejezethez érkezett, hiszen a napokban Jászai Mari-díjjal tüntették ki a fiatal színésznőt. 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár társaságában a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából művészeti és egészségügyi díjakat adott át kedden Budapesten. A díjazottak névsorában a felvidéki származású Borbély Alexandra is helyet kapott, melyben valószínűleg a Testről és lélekről című filmben nyújtott nagyszerű alakítása is jelentős részt vállalt.

A film és Alexandra első közös nagy áttörése az volt, amikor decemberben a színésznő az alkotásban nyújtott alakításáért Berlinben vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat. A film rendezője, Enyedi Ildikó akkor így nyilatkozott Alexandráról: „Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, [Alexandra pedig] közülük is kiemelkedik.

A Testről és lélekről film ezt követően bekerült az idei Oscar-díjra esélyes filmek szűkített, ötös listájába is. A március 4-ei díjátadón azonban sajnos nem a magyar film, hanem a chilei Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című alkotás diadalmaskodott.

Borbély Alexandra Nyitrán született, majd középiskolai éveit a komáromi Selye János Gimnáziumban töltötte. Habár a Pozsonyi Színművészeti Egyetemre is felvételizett, mégis Budapest mellett döntve folytatta tanulmányait, ahol 2012-ben végzett. Ezt követően került a budapesti Katona József Színházhoz, melynek jelenleg is a tagja.

A magyar színjátszás egyik jellegzetes művészéről, Jászai Mariról elnevezett, 1953-ban alapított díj a magyar kormány által adható egyik legmagasabban jegyzett színművészeti elismerés. Alexandra kiemelkedő színművészeti és színházi tevékenysége elismeréseként részesülhetett a díjban.

Gratulálunk! 

(Szia Komárom, mti)