Város 2017. 02. 02.

Öt cég tett közbeszerzési ajánlatot az új Duna-híd megépítésére

Öt cég tett közbeszerzési ajánlatot az új Duna-híd megépítésére a budapesti Nemzeti Infrasuktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-hez: két osztrák, egy magyar, egy szlovák és egy szlovák-olasz konzorcium. Március végén hirdetnek eredményt – ekkor tudjuk meg, ki építi meg az új hidat. A munkálatok leghamarabb májusban kezdődhetnek meg.

A közbeszerzési felhívás 2016 szeptemberében jelent meg. Meghirdetője a magyar NIF  és a szlovák útfelügyelet (Slovenská správa ciest). A vezető partner azonban Magyarország, vagyis a döntés Budapesten születik majd meg.

Az egyes cégek 2017. január 24-ig adhatták be ajánlatukat. Öten jelentkeztek a napi.hu információi szerint:  két osztrák kirendeltségű, de erős magyar “hadállásokkal” rendelkező cég, a Strabag és a Porr. Egy szlovák, és egy olasz-szlovák cégekből álló konzorcium (ezeknek nevei még nem ismertek a sajtó előtt.) Az ötödik egy magyar cégcsoport. (A magyar cégcsoport tagjai: a Duna Aszfalt Kft., a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft.). Sokak szerint a magyar jelentkező indul győzelmi esélyekkel.

Előreláthatóan március végén hirdetnek eredményt. A szerződéskötés áprilisban várható, a munkakezdés pedig májusban lehetséges.

A beruházást az unió 85 százalékban támogatja, a projekt a szlovák féllel közösen valósul meg. A hídprojekt teljes költsége meghaladja a 117 millió eurót. A kivitelezési munkákat 33 hónap alatt kell elvégezni.

Forrás: napi.hu

Szólj hozzá!