Podcast 2023. 11. 28.

Az otthon szülésről oly’ keveset tudunk, pedig…

Az otthon szülés kényelmes, szinte stresszmentes, nem pedig rizikós vállalás. Kinek ajánlott, kik választják és miért nem kell félni tőle? Ilka Viktória egészségügyi jogra specializálódott jogász, dúla, szoptatási tanácsadó válaszol nekünk, aki maga is otthon szült.

Ha csak egy-két Szia Podcastet hallgatsz meg, a dúlaságról szóló legyen az egyik. És ez legyen a másik – akár férfi olvasónk vagy, akár nő.

  • Mi a különbség bába és dúla között? Globális vakfolt van ezzel kapcsolatban az embereknél. A dúla nem szülész végzettségű, hanem egy segítő, támogató személy.
  • A szlovák törvények civil oldalról engedik az otthon szülést, az orvos felől viszont tiltják. Mi a megoldás?
  • Miért nem kell túl sokszor ultrahangozni, és indokolatlanul látogatni a nőgyógyászokat a terhesség alatt?
  • Miért akar egy kismama általában otthon szülni, és hogyan zajlik az egész a kórházival szemben?
  • Mi a teendő, ha valami nem a megszokott módon történik? Miért nem végzetes például egy nyakra tekeredett köldökzsinór? Gép nélkül is megvannak a módszerek rá, hogyan lehet megállapítani, ha komplikáció fordulna elő. Mindennek mindig vannak (elő)jelei…
  • Mi az a pont, ahol be kell vonni a kórházat? 20 perc mindig van, ezért kell a közelben kórháznak lennie. És a bábánál is vannak műszerek, ő is be tud avatkozni, ha kell.
  • Honnan tudható, hogy tényleg indokolt egy császármetszés? Gyakran elég visszakérdezni, és máris csökken a beavatkozások száma... A legfontosabb, hogy a nő dönthessen a saját testéről, természetesen a megfelelő információk tudatában, amiket mindig meg kell kapnia!
  • Milyen edukáció kell ahhoz, hogy a kismamák ne életük legszörnyűbb élményeként éljék meg a szülést?

…és még sok minden másról is szó volt, mint a skandináv egészségügyi ellátás, vagy a szülészeti erőszak! Hallgassátok, okuljatok ti is:

Podcastjeinket megtalálod az alábbi felületeken. Iratkozz fel Youtube csatornánkra – ne csak olvass, hanem hallgass, és legújabban nézz is minket! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast