Kultúra 2016. 04. 30.

Párhuzamos Kultúráért Díj 2016

A Mediawave Alapítvány 2001 óta minden évben elismeri azokat a művészeket, közéleti személyiségeket, akik nem csak saját hivatásukban, hanem azon átnyúlva, több területen is sokat tettek és tesznek a hagyományok ápolásáért. Az elmúlt években számos neves művész kapta meg ezt az elismerést, többek közt Göncz Árpád, Jancsó Miklós, Barsi Ernő, Bíró Yvette, Sára Sándor, Lajkó Félix, Cseh Tamás, Jeles András, Petrás Mária, Müller Péter Sziámi és Pintér Béla.

Az idei díjak átadására a 26. Mediawave Fesztivál, újabb nevén 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét ideje alatt kerül sor április 30-án 22:45-től a Monostori Erőd udvari színpadán.

 

2016-ban Párhuzamos Kultúráért Díjban részesülnek:

Czabán György (1957, Budapest – )

Fényképész, filmrendező, producer, szerkesztő, író. A Közgáz Vizuális Brigád alapítója, a Tilos Rádió műsorkészítője, a Mediawave fesztivál egyik alapítója, a Magyar Független Film és Videó Szövetség elnöke, a Pergő Képek című folyóirat főszerkesztője 1999-2012 között.

Jász Attila (1966, Tata – )

Költő, szerkesztő, esszéíró, 1989 óta publikál, 1993 óta a tatabányai Új Forrás szerkesztője és főszerkesztő-helyettese, 2010-től főszerkesztője. Xantusiana című verses regényével a 19. századi magyar utazónak és természettudósnak, Xantus Jánosnak állított méltó emléket  2007-ben. “Jász Attila azon alkotók közé tartozik, akiknek költészete, prózája, szerkesztői és kultúraszervező tevékenysége kikezdhetetlen. Díjait nem támadják, hanem szaporítják. Jász Attila nem politizál, mégis annyit foglalkozik korunkkal, mint kevesen.” – Boldog Zoltán, Irodalmi Jelen, http://www.irodalmijelen.hu/2016-mar-25-2007/jasz-attila-50

Hrúz Dénes (1958, Salgótarján – )

Prímás, népzenész, az 1982-ben megalakított Dűvő népzenei együttes prímása. Életét a gyermekek oktatása, a magyar népzene gyűjtése és terjesztése tölti ki, jelentős dokumetumgyűjteménnyel rendelkezik Erdély, Felvidék és a mai Magyarország falvaiból.

Prit Tender (1971, Tallinn – )

Az észt animációs rendező a Tallini Egyetem Művészetoktatás szakán diplomázott. Filmjeit a szürrealitás, a fekete humor és a sötét létkérdések jellemzik. Alkotásait több rangos fesztiválon díjazták, többek közt Annecyben, Ottawában, Hiroshimában, Drezdában, Fredrikstadtban, Uttrechtben. Jelenleg egy dokumentumfilmen dolgozik és animációt tanít az Észt Művészeti Akadémián.

Ujj Zsuzsi (1959, Veszprém – )

Autodidakta mûvész. Elsõ kiállításait és elsõ koncertjeit együtt mutatta be, ilyen értelemben a 80-as évek elején induló zenei és képzõmûvészeti újhullám késõi képviselője. Ugyanakkor Ujj az elsõ olyan alternatív nõmûvész a hazai mûvészeti életben, akinek életmûvében a képzõmûvészet, és az alternatív rockzene keretei közt megjelenõ énekelt költészet ugyanolyan szerves egységet alkot.

Víg László Vigi (1962, Győr – ) 

Az 1983-ban alpított legendás punk zenekar, az Auróra frontembere, énekese, gitárosa. Sokat tett a helyi közösségek fejlesztéséért, több Győrhöz kötődő rendezvény szervezője. A párhuzamos kultúra emlematikus figurája nemcsak az egész országban.

 

Különdíj

Fazekas Pál (1940, Párizs-Budapest? – )

A hazai művészeti élet legendás Pali bácsija misztikus személyiség, kilétéről keveset lehet tudni. Feltűnik a legtöbb hazai jazzkoncerten, amelyeket a nejlonszatyrából kicsomagolt kazettásmagnójával rögzít. A nyolcvanéves Pali bácsi természetes könyedséggel beszélget a legnagyobb nemzetközi sztárokkal, akikről mindent tud, mint később kiderül. Egy ideje nem tűnt fel a koncerteken, a kitüntetés mellett a szervezők felhívást intéznek hozzá, hogy üzenjen magáról, és jöjön el a Mediawave-re, mint a leghűségesebb fesztiválozó!

 

 

Szólj hozzá!