Régió 2014. 01. 27.

Péntektől pár napig nem intézhetünk banki ügyeket

Január 31-én, pénteken kezdődik a szlovákiai bankok tömeges leállása, ami legalább 48 óráig tarthat. Aznap bezárnak a kirendeltségek, és sem internet, sem pedig okostelefon segítségével nem intézhetjük majd a banki ügyeinket. Pár napig szünetelnek majd a banki átutalások is, mivel a bankok olyan nagy változáson esnek át, amilyenre az euró bevezetése óta nem volt példaírja hírek.sk.

„Az Általános Hitelbank (VÚB) internet banking szolgáltatása január 31-én 20 órától szünetel” – tájékoztatta a Markíza televíziót Elena Kohútiková, a bank alelnöke.

„Szolgáltatásaink többsége pénteken 22 órától vasárnap 22 óráig nem lesz elérhető…” – hívta fel a figyelmet Marína Masárová, a Tatrabank szóvivője.

„Az ügyfelek számára ez azt jelenti, hogy az említett hétvégén nem vehetik majd igénybe az elektronikus banki szolgáltatásokat, nem valósíthatnak meg készpénz-átutalásokat illetve további műveleteket, beleértve a pénzváltást is” – magyarázta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit Bank szóvivője.

„Szombaton és vasárnap a mi kirendeltségeink sem működnek majd. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleink nem használhatják majd a szolgáltatásokat” – mondta Kohútiková.

Ďuďáková az elmondottakhoz hozzáfűzte: a különféle fizetési felszólításokkal február 3-án, hétfőn foglalkoznak majd – írja a tvnoviny.sk, a Markíza televízió internetes portálja.

A banki szolgáltatások szüneteltetését az indokolja, hogy a szlovákiai pénzintézetek áttérnek az egész uniós övezetben bevezetendő könyvelési rendszerre. Az átállás után a szlovákiai polgárok által a határokon túlra küldött pénzeszközök is 24 órán belül megérkeznek majd a címzetthez. Jelenleg erre 48 órán belül kerül sor.

Ez idő tájt a szlovákiai bankok csak egy dologban biztosak: abban, hogy hét nap múlva működnek majd a banki automaták, és az üzletekben fizethetünk bankkártyákkal. Aki nem akar késni a számlái kifizetésével, igyekezzen a bankba, mivel a banki átutalások időpontját ugyanis nem változtathatja meg. Azokra elektronikus módon legkésőbb január 28-án, kedden 22 óráig vagy 29-én, szerdán 12 óráig kell utasítani a bankokat. A tervezett leállás után pedig legkorábban február 3-án, hétfőn tehetjük ezt meg.

(forrás: hírek.sk, illusztrációs felvétel)

Szólj hozzá!