Város 2013. 03. 29.

Rég nem látott összefogással a kétnyelvű Kauflandért

Miután elutasította a Kaufland áruházlánc szlovákiai képviselete a Fontos vagy! mozgalom arra vonatkozó kérését, hogy lássák el kétnyelvű, tehát a szlovák mellett magyar feliratokkal is komáromi üzletüket, rég nem látott, országos összefogás alakult ki pártállástól függetlenül. Az üzletlánc illetékesei egyébiránt azt állították, nincs a magyar feliratokra igény, csak az olcsó árura.

A Fontos vagy! mozgalom még február elején szólította meg levélben a Kaufland áruházláncot, amelyre Martin Gärtner, az áruházlánc reklámosztályának vezetője válaszolt levélben. Gärtner szerint a Kaufland számára túl drága a kétnyelvűség, amelyre elmondása szerint amúgy sincs ígény. Ekkor még nem sejtette, hogy a levelének köszönhetően a legnépszerűbb közösségi oldal felhasználói elárasztják és olvashatatlanná teszik oldalukat.

DSC_0469
Nagypénteken is nagy a tülekedés a magyar feliratokat és vásárlókat magasan leejtő áruházlánc komáromi üzleténél…

Eközben az elégedetlen vásárlók csoportokba kezdtek tömrülni, aminek folyományaként a Bojkottáld a Kauflandot csoport többszáz főnél tart, a Scumbagland több mint 300 főnél jár és a témát napirenden tartja a Fontos vagy! közel kétezer embert tömörítő oldala. Minden csoport a bojkottra kéri az embereket, valamint egy online petíció aláírására, amit itt lehet szignózni:

http://www.ipetitions.com/petition/multilingual-kaufland-slovakia/

Aláírások érkeztek Erdélyből, Dél-Tirolból, Katalóniából, Cornwallból, Lengyelországból és persze Magyarországról is! Csatlakozott hozzájuk a szlovák kormány kisebbségekért felelős biztosa, A. Nagy László, valamint Bauer Edit EP képviselő, Berényi József és Bugár Béla is.

A komáromi önkormányzati képviselők is akcióba lendültek, mégpedig Keszegh Béla kezdeményezésére és sajtótájékoztató keretén belül vázolták az álláspontjukat a helyi Média-házban.

Az önkormányzat mindkét politikai frakciója és a független képviselők nagy része is aláírta azt a levelet, amelyet a Kaufland áruház központi vezetéséhez címeztek:

„Az alulírott komáromi városi képviselők nevében szeretnénk kifejezni azt az igényt, hogy az áruházukban megjelenjenek a magyar nyelvű feliratok. A sajtóból értesültünk azokról az érvekről, amelyeket Önök a Fontos Vagy! mozgalom megkeresésére válaszoltak. Meggyőződésünk, hogy a vásárlók kiszolgálása nem csupán az árversenyben merül ki, és az otthonos környezet, ahol a vásárlót megszólítják, tovább növelheti az Önök bevételét.

Az utolsó népszámlálás adatai szerint a Komáromi járás 103 ezer lakosa közül 71 ezren jelölték meg a magyart anyanyelvükként. Komárom városban 34 ezer lakos közül több mint 20 ezren beszélik a magyar anyanyelvükként.

A komáromi önkormányzat már 2011-ben elfogadott 199/2011 számú határozatában egyértelműen kifejezte ezzel kapcsolatos álláspontját.

Ezért kérjük az Önök áruházát is, hogy tartsa tiszteletben a régió magyar ajkú lakosait. Hisszük, hogy a többnyelvű tájékoztatás egy ilyen vegyesen lakott régióban nem csupán az európai gondolkodást mutatja, de az üzleti verseny szempontjából is számos előnyt hozhat. Mivel az Önök romániai áruházaiban sem jelentett gondot ennek megvalósítása, így biztosak vagyunk benne, hogy ennek kivitelezése Szlovákiában sem jelenthet akadályt.

Bízunk benne, hogy hozzánk hasonlóan Önöknél is a lakossági igények szerepelnek az első helyen. A gazdasági válság okai közt gyakran említenek egyfajta értékválságot is egyben, amikor az anyagi szempontok az emberi igények fölé nőnek. Bízunk abban, hogy ennek megváltoztatásában Önökre is partnerre találunk Komárom városában.

Meggyőződésünk, hogy a kétnyelvűségre fordított kiadásokat jó befektetésnek fogják találni, és az ilyen irányú tevékenységük megtérül.“-fogalmaztak a képviselők.

„Hivatalos levélben már az áruházlánc németországi anyavállalatát is megszólítottuk. Bízunk benne, hogy minél többen aláírják a tiltakozásunkat, hiszen tízezres nagyságrendű kritikus tömeget elérve már a Kaufland német anyavállalatánál sem hagyhatják figyelmen kívül ezt a problémát, amit reményeink szerint, az európai normáknak megfelelően orvosolnak majd. A mozgalomnak köszönhetően a komáromi Tescóban már megjelentek a magyar feliratok. Kérésünk összhangban van a kulturális sokszínűség alapelvével és a Szlovákiában hivatalos kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel.“-mondta el Boldoghy Olivér, a Fontos Vagy! mozgalom vezetője.

Szólj hozzá!