Mix Dél-komárom 2018. 10. 16.

Rekordalacsony a Duna Komáromnál: mindössze 11 (!) centiméter

Rekordalacsony volt a Duna vízszintje október 15-én a reggeli órákban. Dél-Komáromban az eddig mért legkisebb 18 cm volt, ez azonban tegnap hajnalban megdőlt, hiszen ekkor csupán 11 centimétert mutatott a vízmérce – írja a kemma.hu

A nyár végi alacsony vízszintek után most nemcsak, hogy ismét rendkívül alacsony a Duna vízállása, de meg is dőlt az eddigi rekord. Október 15-én reggel hatkor Dél-Komáromnál ugyanis mindössze 11 centimétert mutatott a vízmérce. A meder sajátosságai miatt azonban a folyó másik oldalán, Észak-Komáromban ennél magasabb vízállást mérnek.

Összehasonlításképp, az október 14-ei adatok alapján míg a szlovákiai oldalon 66 centimétert mértek, délen csupán 19-et.

Az Észak-Dunántúli vízügyi Igazgatóság már a hét vége előtt figyelmeztetett, hogy mivel a környező országokban, így a folyó vízgyűjtő területein sem hullott jelentősebb mennyiségű eső már több hete, az előttünk álló napokban a vízállások (és vízhozamok) az eddigi legalacsonyabb értékeket is megközelíthetik, kedvezőtlen esetben akár el is érhetik. Erre elsősorban Komárom térségében és az alatta lévő szakaszon lehet számítani.

Az előrejelzés szerint még várható további apadás a Duna komáromi szakaszán.

Augusztusban, a Duna alacsony vízállásának köszönhetően a történelem két lábnyomára is rábukkantak, előbb egy szovjet repeszromboló gránátra bukkant egy komáromi család, majd egy több mint 150 cölöpsort is fel lehetett fedezni az alacsony vízben. 

(kemma.hu)