Város 2017. 01. 05.

Rekordszámú turista látogatta meg az erődöt

A 2016-os év erődünk látogatottsága szempontjából különlegesen eredményes volt. Összesen 12 290 fizető vendéget fogadtunk, amíg pl. 2015-ben „csak” 9240. Ezen kívül még volt jó néhány rendkívüli látogatónk, mint pl. a Nemzeti Matica Napok, a különféle konferenciák, vagy a Komáromi napok keretében szervezett Öreg Vár Napja résztvevői.

Kétségtelen, hogy ez a rekord nagyságú látogatószám a február elején ünnepélyesen átadott kaszárnyatető felújításának köszönhető. Ez nem csak a helyi, hanem az országos és a külföldi sajtó érdeklődését is felkeltette, ami nagyban hozzájárult e különleges emlékünk ismertebbé válásához.

A hazai turistákon kívül sok külföldi vendég is meglátogatta az erődöt. A legtöbben tavaly is Csehországból és a Magyarországról érkeztek, de távoli, egzotikus országokból, mint pl. a Fülöp-szigetek, Japán, Izrael, Ausztrália vagy Kanadából is volt vendégünk. Látogatásával több, magas rangú vendég is megtisztelte az erődöt, mint pl. Vojtek Peter altábornagy, Carl Helfried osztrák nagykövet, Wang Jinsong a kínai nagykövet tanácsosa, vagy nemrég Rigó Konrád a SzK KM államtitkára.

Több filmes stáb is forgatott tavaly az erődben. A hazai és külföldi híradók beszámolóján kívül a Szlovák Televízió gyártásában készülő két dokumentumfilm – a Generácia, Juraj Turzo, és a Čiara című film néhány jelenetét, a magyar ATV – Hazahúzó és az M1 – Itthon vagy c. sorozatainak egy-egy részét, valamint a Markíza TV „Vo štvorici po Slovensku” című szórakoztató műsorának egy epizódját is az erődben forgatták.

Reméljük, hogy ez a trend az idei és az elkövetkező években is folytatódik.

dsc03317

dsc02783 1

Szólj hozzá!