Oktatás 2024. 07. 09.

Selye gimisek élménydús osztálykirándulása

2024. június 23-án fergeteges háromnapos osztálykirándulásra indult a Selye János Gimnázium II.C és I.D osztálya. Már indulásunk napján lehetőségünk nyílt részt venni egy felejthetetlen kenutúrán Szigetközben, mely sokunk számára teljesen új tapasztalatnak ígérkezett. A szigetközi táj teljes mértékben hatalmába kerített minket szépségével, élénk zöld színeivel, festői látképével s tökéletes harmóniájával. A Duna lágy csobogásának játéka s gyengéden fel-feltörő hullámzása megihletett valamennyiünket, miközben a háromórás evezés felpörgetett, s jócskán megemelte adrenalinszintünket. Csodálhattuk a vadregényes tájat, felfedezhettük a víz, illetve a vízpart gazdag és rendkívül változatos elővilágát; a szúnyogok viszont, sajnos, minket fedeztek fel. A páratlan sportélményt követően egy hangulatos erdei úton áthaladva érkeztünk el a szigetközi látványos hallépcsőhöz, mely az első és egyetlen természetes úton kialakult hallépcső Magyarországon. Azonban nemcsak ezen természeti csoda kápráztatott el bennünket, hanem annak leírhatatlanul gyönyörű környéke, környezete is.

Estéinket közös tábortűz melletti sütögetés töltötte ki, mely felettébb csapatépítőnek bizonyult. A rubinvörös lángok lobogása, az eget ellepő csillagok ragyogása, a minket körülölelő családias légkör felpezsdítő hatással bírt. Az ínycsiklandó falatok elkészítése mellett ének- és gitárszó is felcsendült az éjszakában, kártyajátékok kerültek elő, mély beszélgetések folytak, s mindent elárasztottak az öröm s boldogság hangjai. Természetesen a közös naplemente, majd napfelkelte nézése sem maradhatott el, hiszen milyen is lenne egy osztálykirándulás közös virrasztás nélkül. A következő nap ellátogattunk a lipóti termál- és élményfürdőbe, ahol minden biztosítva volt számunkra a tökéletes kikapcsolódáshoz és pihenéshez. Élvezhettük a strandmedencéket, kipróbálhattuk az óriás csúszdákat és napozhattunk.

Kirándulásunk utolsó napján sor került egy igazán különleges kultúrprogramra is. Azt hinnénk, a jól ismert Győr városát senkinek sem kell bemutatni, azonban ezúttal egészen más irányból közelíthettük meg, csoportunk élén egy barátságos idegenvezetővel. Láthattuk többek között a Nagyboldogasszony-székesegyház gótikus Héderváry-kápolnájában őrzött Szent László hermát, mely teljes mértékben lenyűgözött bennünket. Olyannak tűnt, mintha egyenesen a történelemkönyvünkből elevenedett volna meg. Betekinthettünk a Loyolai Szent Ignác templomba is, mely szintén nagy hatást gyakorolt ránk. Végül pedig bejártuk a belvárosi sétálóutcát, különleges szobrokat tekintettünk meg, miközben érdekességekkel és izgalmasabbnál izgalmasabb információkkal gazdagodtunk.

Kirándulásunk tanulságaként levonható, hogy sokszor nem kell messzire utazni az újszerű élményekért, hisz közegünk is telis-tele van lehetőségekkel, csodákkal. A sokak számára heti gyakorisággal látogatott Győr utunk során egy új oldalát tárta felénk, egy nemcsak áruházakban, hanem műkincsekben és lélegzetelállító látnivalókban gazdag oldalát, mely mindannyiónkat magával ragadott. Köszönjük szépen Tóth Éva tanárnőnek, Juhos Tamás tanár úrnak odaadó szervezését, türelmét és Farkas Enikő tanárnőnek odafigyelését és munkáját.

Csehy Flóra, II.C