Mix 2018. 06. 28.

Turisztika Helpa községében

A Selye János Gimnázium terció és kvartó osztálya az év végi kirándulás helyszínének az Alacsony Tátrában található Helpa községet választotta. A kirándulás élményeit Mézes Cynthia, III.N osztályos tanuló foglalta össze. Az alábbiakban az ő beszámolója olvasható:

„Osztálykirándulás és turisztika is egyben? Igen! Ebben a tanévben a komáromi Selye János Gimnázium terció és kvartó osztály számára mondhatni különlegesre sikeredett a jól megérdemelt évvégi osztálykirándulás. De lássuk is a részleteket!

Március környékén felmerült a kérdés azzal kapcsolatban, hogy mit szólnánk ahhoz, ha az idei osztálykirándulás úgy történne meg, hogy a kvartós osztállyal elmennénk egy 5 napos turisztikai kirándulásra az Alacsony Tátrában található Helpa községébe. Őszintén szólva, szerintem mind a két osztályban voltak félelmek a kirándulással kapcsoltba, hiszen ha belegondolunk milyen osztálykirándulás az, ahol más osztály diákjaihoz is alkalmazkodni kell. Mindenki rengeteg a fejében kóválygó kérdéssel és izgatottsággal várta a napot, mikor elindult velünk a busz erre a rendkívüli osztálykirándulásra. Június 18-án a Komáromi Jókai Színház melletti parkolóból reggel 7:45-kor indult el az autóbuszunk.

A jó hangulat már ilyen korán reggel is ura volt az autóbusznak, hiszen mindenki nagy izgalommal és kíváncsisággal várta, hogy hogyan is fog eltelni ez az 5 nap. Szólt a zene, aminek a buszsofőrünk annyira nem örült, de azért még ezt is elnézte nekünk, és a hangos zene mellett mindenki csak tervezgetett és szőtte a fejében a nagyobbnál nagyobb csintalanságokat. Délután egy órára értünk a helyszínre és már mindenki farkas éhes volt, és azonnal meleg ebéddel vártak minket a panzió szakácsai. Számunkra gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az otthoni kosztot semmi nem tudja pótolni, de sebaj, a nagy izgalomban még arról is elfeledkeztünk, hogy a koszt nem éppen fogunkra való volt.

Az első napra nem volt semmilyen különösebb program betervezve, a panzióval való megismerkedés után elmentünk egy kisebb sétára a természetben. A második napon ellátogattunk a Feketebalog nevű községbe, ahol vonatozásra is akadt lehetőségünk, majd pedig egy 6 km-es túra követte a kényelmes vonatozgatást, és még akadt olyan is aki önálló akaratból délután abszolvált egy 7 km-es túrát is. A harmadik napon egy nagyobb túra volt tervben, amiből a végére hegymászás lett, hiszen megmásztuk egy idegenvezető odafigyelő segítségével a Király-hegyet. Ez a hegy 1946 méter tengerszint feletti magasságban található, és rettentően nagy kihívásnak ígérkezett ezt a túrát véghezvinnünk. Úgy gondolom, mindannyian büszkék lehetünk magunkra, hiszen mindenki saját határait feszegetve megoldotta ezt a kihívást. A negyedik napon a helyi biofarmra látogattunk el, ahol megismerkedhettünk különböző állatokkal, láthattunk itt baromfi madarakat, szarvasmarhákat és sertéseket rengeteg mennyiségben. Számomra nagyon érdekes volt ez a farm, és nagyon jó hangulatot teremtett a szabadban való tábortüzes sütögetés is. Az utolsó napon rettentően szomorúan a reggeli után feleszméltünk és rájöttünk, hogy befejeződött a kirándulásunk, és az autóbuszunk egyenesen visszarepít minket a megszokott, unalmas mindennapi életbe.

Igaz, hogy elmondtam a napi programokat, de ez csak egy kis ízelítő volt, hiszen ki merem jelenteni, hogy mindenkinek a legérdekesebb pillanatok és emlékek a szállodában eltöltött időhöz köthetők. Reggelekig húzódó beszélgetések, nevetések uralták a kirándulást. Rengeteg program volt napközben is besűrítve, de ennek ellenére fáraszthatatlanok voltunk és alig vártuk, hogy újra- és újra kezdetüket vegyék az esti beszélgetések.

Sajnálom, hogy ennyire hamar eltelt ez az 5 nap, de felejthetetlen kirándulás maradt számomra, hiszen az mellett, hogy a természettel ismerkedtünk még rengeteg új embert is megismerhettünk. Nagyon remélem, hogy még akad alkalmunk a kvartó osztállyal ilyen hasonló kirándulásra elutaznunk. Köszönöm az osztálytársaim és a IV.N osztály nevében, hogy Lami Zsuzsanna, Horváth Fél Szilvia tanárnők és Paraska István tanárúr elvitt minket egy ennyire részletesen és jól megszervezett kirándulásra.”

Mézes Cynthia III.N