Kultúra 2016. 10. 18.

Összefoglaló a Selye János Gimnázium tavalyi évéről

A Selye János Gimnázium a 2015/2016-os tanévben is folytatta azt a több száz éves hagyományt, melyet az egykori komáromi jezsuita, majd később bencés gimnáziumok diákjai és tanárai alapoztak meg. A tanulók nevelésében továbbra is három pillérre építünk: magyarság iránti hűségre, a másság tiszteletére és a nagyfokú tudásra.

Összefoglaló a tavalyi tanév tevékenységeiről, eredményeiről: 
  • A humán irányú tantárgyak vonalán ezzel korántsem értek véget a sikerek, hiszen szavalóink a Tompa Mihály szavalóverseny országos döntőjén egy 1. helyet is szereztek, melyet még egy különdíj is kiegészített. Hasonló siker született a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjén, ahol 1. és 3. helyen végeztek diákjaink, a Jó szó szlovák nyelvű szavalóversenyen pedig szintén országos 1. helyet érdemelt ki egy diákunk. Az Implom József helyesírási verseny országos döntőjében  pedig 2. helyen végzett egy diákunk. Az idegen nyelvi olimpiákon német nyelvből országos 3., spanyol nyelvből pedig országos 3. és 5. hellyel tértek haza tanulóink.
  • Történészeink is kitettek magukért, a Gloria Victis történelmi vetélkedő 60 csapatos budapesti országos döntőjébe több csapatunk is bejutott, a legsikeresebbek az országos 4. és 5. helyen végeztek, ugyanezen megmérettetés esszéíró versenyéről pedig 3. helyezéssel tért haza egy tanulónk.
  • A tantárgyi és sportversenyeken kiemelkedően szép eredményeket értünk el az elmúlt tanévben. Sportolóink közül középtávfutó csapataink az országos döntőben 3., illetve 5. helyen végeztek a Zavarská-emlékversenyen, ahol a fiúk 10×1000 méteren, a lányok 5×800 méteren mérték össze erőiket. Szintén országos döntőben szerepelt fiú röplabdacsapatunk, amely a kerületi 1. helyezés után az országos 4. helyet is megszerezte. A lányok kézilabdában kerületi 2., kosárlabdában pedig kerületi 3. helyen végeztek. Egyéni atlétáink a kerületi döntőkben 7 dobogós helyet szereztek.
  • Az elmúlt tanév több jelentős eseménnyel gazdagította iskolánk krónikáját, melyek közül kiemelkedik a több, mint 100 ezer euró értékű projekt, melynek keretében Nyitra Megye Önkormányzatának anyagi támogatásával iskolánk udvarán többfunkciós műfüves sportpályát valamint profi minőségű futópályát létesítettünk.
  • Testvériskolai kapcsolatokat tartunk fenn a budapesti Szent István Gimnáziummal és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziummal, tavaly nagyszabású hármas találkozóval ünnepeltük együttműködésünk 10. évfordulóját.
  • A reáljellegű tantárgyak versenyeiben diákjaink hagyományosan jól szerepelnek. Matematikából például összesen négy 3. helyet szereztek diákjaink, miközben a legmagasabb A kategóriában egy tanulónk az országos döntőben képviselte iskolánkat, ahol 13. lett. Fizikából négy kerületi 1. hely, valamint az országos döntő 17. helye jelentette a legnagyobb sikereket. A legnagyobb áttörést az elmúlt tanévben a biológiának köszönhetjük, ahol egy országos 4. helyezés majd a rákövetkező válogatóverseny sikeres abszolválásának eredményeként egy tanulónk részt vehetett a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián Vietnamban.
  • Az informatika területén is kiemelkedő eredmények születtek. Az iBobor országos informatikai versenyen három tanulónk is maga mögé utasította az egész országból induló többi versenyző 99 százalékát. Az Infoprog országos döntőjében a programozói kategóriában 1., ugyanúgy a felhasználói kategóriában is 1. helyet végeztek tanulóink. A Zenit versenyen egy kerületi 2., valamint két kerületi 3. hely lett tanulóink munkájának gyümölcse.
  • „Kisgimnazistáink” (azaz a nyolcosztályos gimnázium alsó tagozatának tanulói) is kitettek magukért, hiszen több elsőséget szereztek a korosztályos matematika-versenyeken. Ezek közül kiemelkedik a járási matematikai olimpia, ahol öt 1. helyet szereztek, amit egy kerületi 1. és egy kerületi 2. hely követett. A Pitagorasz verseny járási fordulóján két 1. hely született, majd a országos döntőben egy 1. és egy 2. hely koronázta diákjaink teljesítményét. Hasonlóan szép eredmények születtek a Katedra versenyen, ahol két országos 1. hely került tanulóink tarsolyába. Súlyát tekintve a legnagyobb siker a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen született, ahol egy tanulónk a magyarországi országos döntő 1. helyén végzett, és a TIT Kalmár László Matematikaverseny budapesti döntőjében is 2. helyezést ért el.

A felsoroltakon kívül már nem maradt idő és hely a sportolók további járási és kerületi sikereinek, sem pedig az egyéb nem hivatalos tantárgyi versenyek és háziversenyek győzteseinek méltatására, pedig ezeken a további versenyeken legalább még egyszer ennyi szép eredmény és siker született, mint a fentebb felsoroltak. Ismerve tanulóink tehetségét és iskolánk tanárainak munkáját, őszintén bízom benne, hogy ez a folyamat a következő években is hasonlóan folytatódik majd.

A sikerekért természetesen köszönet illeti a diákokat, a felkészítő tanárokat, de ugyanakkor a szülőket is, akik évről évre sok tanulót íratnak be hozzánk – az elmúlt tanévben gimnáziumunknak 572 diákja volt, az idei tanévet pedig 595 tanulóval kezdhettük. Ez nagyon jó jel lehet a jövőre nézve.

Andruskó Imre, igazgató

sjg-2015_2016