Kultúra 2017. 02. 19.

A volt gimis diák főszereplésével készült film nyerte az Arany Medvét a Berlinalén

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.

A filmnek komáromi vonatkozása is van. A nagycétényi származású női főszereplő, Borbély Alexandra a Selye János Gimnázium volt diájka. Vele készült korábbi interjúnkat ITT olvashatja.

Borbély Alexanadra (jobbról a második) és a stáb tagjai a Berlinale vörös szőnyegén.
Borbély Alexanadra (jobbról a második) és a stáb tagjai a Berlinale vörös szőnyegén. Fotó: TASR/AP

A rendező az elismerés átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, „mint egy pohár víz”, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként „rejtsék el” az alkotásban a film témáját, amely csak „jószívű” embereknek mutatkozik meg.

A Berlinalén nemcsak a zsűriről bizonyosodott be, hogy „nagy szíve van”, hanem a nézőkről is, akik „csodálatosan” fogadták az alkotást – tette hozzá a Simon mágus után 18 évvel új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó, aki a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Legfőbb díjaiért – az Arany Medvéért és a fő alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért – 18 alkotás versenyzett az idén. A vasárnap véget érő 11 napos fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 403 filmet mutattak be.

A győztes film előzetese:

(mti, szia, fotó: Katona József Színház FB oldlala/Nánási Pál)