Oktatás 2024. 04. 16.

Selyés sikerek a biológiaolimpián

A komáromi Selye János Gimnáziumban számos diák érdeklődik a biológia iránt, ezért minden évben megrendezésre kerül a biológiaolimpia iskolai fordulója. Iskolánk tanulói „A” (3. és 4. évfolyam) és „B” (1. és 2. évfolyam) kategóriában mérhették össze tudásukat. A IV.A osztályból Zács Ádám és Baranyai Gergő, a II.D-ből Szenczi Tamás, a II.C-ből pedig Halász Dóra voltak a sikeres továbbjutók.

A hosszas felkészülés meglehetősen fárasztónak bizonyult, de nagyon sok új, hasznos ismeretre tettünk szert, illetve gyakorlatban is alkalmazhattuk tudásunkat, megtanultuk többek között a mikroszkóp használatát. Az iskolai forduló győzteseiként mi képviseltük iskolánkat a nyitrai kerületi fordulóban 2024. március 21-én. Nemcsak a biológia területén szerzett ismereteinket hasznosíthattuk, hanem a szlováktudásunkat is, hiszen a verseny kizárólag szlovák nyelven folyt. A verseny célja az volt, hogy minél szélesebb körű ismeretekre tegyünk szert mind elméleti, mind gyakorlati szinten.

Az A kategóriában hatodik helyezett és egyben sikeres megoldó lett Zács Ádám, és remekül teljesített Baranyai Gergő is, aki a kilencedik helyen végzett. Halász Dóra pedig nyolcadik lett a B kategória versenyzői között.

Nagy köszönettel tartozunk felkészítő tanárainknak, Jurčina Viktória tanárnőnek és Mézes Péter tanár úrnak.

Tanulságképpen Jonathan Reisman szavait idézzük: ,,Testünk rejtett világa ugyanannyira figyelemre méltó és lenyűgöző, mint a természet. Elvégre mindkét szféra tanulmányozásával magát az életet ismerhetjük meg.”

Halász Dóra (II.C)
A fényképeken: Baranyai Gergő, Halász Dóra és Zács Ádám