Oktatás 2023. 04. 06.

Selyések a földrajz versenyeken

A 2022/2023-as tanév ismét bővelkedett földrajz versenyekben, amelyekbe a komáromi Selye János Gimnázium diákjai is bekapcsolódtak.

Elsőként a MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA által meghirdetett versenybe kapcsolódtak be iskolánk diákjai, mégpedig 2 csapattal. Az 1. forduló után a következő körbe is bejutottak a csapatok, név szerint Izsák Réka, Kartali Kreszcencia és Pastorek Fanni, mindhárman az I.D osztály diákjai a Homo Competitus csapat tagjaiként, valamint Szarka Kinga, Klenkó Ádám, mindketten a 3.A osztály diákjai Pécsi Virág Veronikával kiegészülve a 3.B osztályból. Ők a Green Peas csapatnevet választották. A 2. fordulóban az igényes kérdések megválaszolása után esszét is kellett írniuk a megadott kritérium szigorú betartásával, illetve egy költségvetési tervet is készítettek, szintén meghatározott paraméterek felhasználásával. A döntőbe jutott 10 legjobb csapat közé sajnos nem kerültek be, de sok-sok tudással gazdagodva így is megállták a helyüket a versenybe nevezett 611 csapat között.

Következő versenyünk a CURIE KÖRNYEZETVÉDELMI EMLÉKVERSENY, amibe iskolánk szintén 2 csapattal nevezett, 2 kategóriában. A fiatalabbak Bogár Ábel (1.D), Kovács Attila és Gábor Balázs Máté 2.D osztályos diákok, az idősebbek Klenkó Ádám (3.A), Pécsi Virág Veronika és Téglás Nikola 3.B osztályos diákjai voltak. A 3 fordulós levelezős feladatok eredményei alapján mindkét csapat bekerült a szlovákiai döntőbe, amely 2023. február 17-én zajlott a Selye János Egyetem rendezésében Komáromban. A fiatalabbak csapata a 3.helyen, idősebb társaik a dobogó 2.fokán végeztek az országos megmérettetésben.

A tanév kezdete óta zajlott a FÖLDRAJZ OLIMPIÁRA és a Vámbéry Ármin Földrajzversenyre való felkészülés is. Az olimpia Z kategóriájában Szalai Adrián 4.C osztályos diákunk képviselte iskolánkat, aki eredményes megoldó lett, a kerületi döntőbe azonban csak a maximum pontszámmal rendelkező vagy az 1 pontot vesztő tanulókat hívták be. Adrián 5 pontot vesztett, ami fantasztikus eredmény magyar diákként egy szlovák versenyben.

A VÁMBÉRY ÁRMIN FÖLDRAJZVERSENYRE 2023. március 24-én került sor a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum galériatermében. Diákjaink hónapok óta ismerkedtek Vámbéry Ármin életével, utazásaival és munkásságával, valamint kiegészítő témakörként az idéi tanévben Üzbegisztán és a történelmi Magyarország elszakadt területei közül Muravidék került terítékre. A II.N osztály diákjai, név szerint Martonosi Mae Lara, Szeles Zoe Kis Lilivel kiegészülve a IV.N osztályból a „Selyés Föcisták” nevet választották csapatuknak és az országos versenyen az 5. helyezést érték el ebben a rendkívül igényes versenyben. A verseny után egy múzeumpedagógiai előadáson is részt vehettünk a Sárga kastélyban, ahol az aktuális kiállítást tekinthettük meg Nagy Ivánnak, a múzeum igazgatójának vezetésével, aki történetesen a verseny zsűrijének egyik tagja is volt.           

A FÖLDRAJZ OLIMPIA F kategóriájának járási versenyén Lukács Dávid mérettette meg magát a II.N osztályból, aki az előkelő járási 5. helyezést érte el március 31-én.

Szintén márciusban zajlott az előbbi versenyekkel párhuzamosan a felkészülés az EKOOLYMPIÁDA nevű versenyre, melyen a II.N osztályból Boncsek Berta, Nagy Noémi, Szabó Dóra, Vámos Panna, valamint az idősebb kategóriában versenyzők között Klenkó Ádám (3.A) és Pécsi Virág Veronika (3.B) próbálhatták ki magukat. A diákok a szlovák nyelvű kérdések megválaszolása közben nemcsak a környezetünkről tanulhattak, de a szlovák nyelv használatában is jártasságot szerezhettek.

Az idei tanév utolsó földrajzversenye az ÖKOLOGIKA elnevezésű verseny lesz április 24-én, amelyre szintén a II.N osztályból készül 3-tagú csapatunk, melynek tagjai Vámos Panna, Szabó Dóra és Martonosi Mae Lara.

Minden versenyzőmnek köszönöm a rengeteg befektetett időt, energiát, pluszmunkát és további sikereket kívánok nekik!

Kovács Zsuzsanna, a diákok és a csapatok felkészítő tanára. A fényképeken Szeles Zoe, Kis Lili és Martonosi Mae Lara a Vámbéry Földrajzversenyen.