Oktatás 2023. 02. 20.

Selyések az élvonalban a legnagyobb szlovák szavalóversenyen

„Akik meg tudnak tanulni egy szép verset, azoknak a szívük fénnyel telik meg, és ettől a világunk egyre világosabb lesz.“

Február 16-án a Selye János Gimnázium hat diákja vett részt a Hviezdoslavov Kubín szlovák szavalóverseny körzeti fordulóján, melyen szinte minden komáromi szlovák nyelvű alapiskola és gimnázium képviseltette magát.

A köszöntő beszéd után a versenyzőké volt a főszerep, akik sikeres produkcióikkal bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket. Az eredményhirdetéskor a zsűritagok összegző gondolatként több hasznos tanáccsal is biztatták a versenyzőket, hangsúlyozva, hogy igen felkészült és igényes produkciókkal ajándékozták meg hallgatóságukat. Ki kell emelnem, hogy szinte minden évben olyan zsűritagok értékelnek Pozsonyból, akik korábban többszörös nyertes versmondók voltak. Úgy gondolom, aki úgy ül a zsűri asztalához, hogy szívében, lelkében versmondó volt, az pontosan tudja, mi minden van egy pár perces előadás mögött.

A szavalóverseny körzeti fordulójáról idén csak az első helyezettek jutnak a járási döntőbe. Így még jobban értékeljük és büszkék vagyunk, hogy a negyedik kategóriában versben és prózában is megszereztük az első helyet, legyőzve így a szlovák gimnázium tanulóit. Első helyen végzett Presinszky Emma, harmadik helyen Csehi Annamária vers kategóriában, míg prózában Száraz Ádám a második, Naňo Nimród László pedig a kategória győztese lett prózában. A nyolcosztályos gimnáziumunk is remekelt, Bartakovics Ádám kisprímósunk a harmadik, míg Senkulič Dézi secundós tanulónk a második helyezett lett, aki ennek ellenére a zsűri ajánlásával továbbjutott a járási döntőbe.

Ezen a patinás, akkreditált versenyen ritkaságszámba megy, hogy magyar iskolában tanuló diák a szlovák gyerekek között elviszi az első díjat. Nagyszerű érzés, hogy a „Kubín”  a „Dobré slovo” szavalóverseny mellett mondhatni állandó program lett diákjaink számára, ahonnan most már komoly helyezésekkel térnek vissza. Nincs más hátra, mint hogy megköszönjem diákjaimnak a nagyszerű szereplést, a befektetett energiát. Hajrá, hajrá, márciusban versenyzünk tovább…

Králik Zsuzsanna, felkészítő tanár