Város 2018. 04. 03.

Semmelweis Ignác mellszobrot kap Komáromban

A komáromi Petőfi utcában, az egykori Egészségügyi Központ (Zdravcentrum) épülete előtt kap majd helyet Semmelweis Ignác mellszobra. Erről a városi képviselők hoztak döntést, teljesítve a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság kérését, miszerint városi területen kerüljön elhelyezésre a szobor. 

Az eredeti tervet, miszerint Semmelweis szobra az M.R. Štefánik téren legyen elhelyezve, a Kerületi Emlékművédelmi Hivatal elutasította. Ezt követően esett a választás az egykori Egészségügyi Központ (Zdravcentrum) épületének közvetlen szomszédságára, ahol a jövőben új egészségügyi szolgáltatások lesznek majd megtalálhatóak.

A mellszobrot Semmelweis Ignác születésének 200.évfordulója alkalmából ajándékozta a városnak a Semmelweis Emlékbizottság, amely a talapzat és a létesítés költségeit is magukra vállalták. Komárom városának ennek ellenére azonban további 600 eurós költséggel jár majd a szobor létesítése.

Semmelweis Ignác Fülöp német származású magyar orvos 1818-ban született Budapesten, orvosi diplomáját 1844-ben szerezte a Bécsi Egyetemen. Legnagyobb és legjelentősebb eredményeit az antiszeptikus eljárások bevezetésében érte el. Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat. A klórmész-oldatos kézmosást Semmelweis antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak, melyet követően a halálozások gyakorisága 18,27 százalékról 0,19 százalékra csökkent.

(tasr)