Kultúra 2016. 11. 22.

Shakespeare nyomában – Színházi vetélkedő

A 2016/2017-es színházi évadban a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház szeretné szorosabbá fűzni kapcsolatát. Ennek legékesebb bizonyítéka a két színház által közösen létrehozott Székely Csaba Bányavakság című előadása. De az együttműködés itt nem ér véget. Mivel mindkét színház repertoárjában szerepel egy-egy Shakespeare-mű, úgy gondoltuk ez jó lehetőség arra, hogy megszólítsuk a diákközönséget, ezért határoztuk el, hogy színháztörténeti vetélkedőt hirdetünk.

A vetélkedő témája a 600 éve elhunyt drámaírófejedelem életműve, azon belül pedig a bemutatásra kerülő két dráma. Tehát a Rómeó és Júlia, valamint a Szentivánéji álom képezi az alapját azoknak a feladatoknak, melyekkel a versenybe bekapcsolódó középiskolások találkozhatnak.

A vetélkedő meghirdetője a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház, valamint a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont.

A vetélkedő, melyet a 2016/1017-es színházi évadban rendezünk meg, két fordulóból áll. Háromtagú, középiskolás diákokból álló csoportok jelentkezését várjuk. Egy iskolából több csoport is jelentkezhet.

A vetélkedő első része írásos formában történik, december elsején jelenik meg az első feladat a színházak weboldalán, a második feladat január közepén kerül nyilvánosságra. A feladatok megoldását postai úton, vagy e-mailben kell beküldeniük a Komáromi Jókai Színház címére.

A legjobb teljesítményt nyújtó csapatokat az írásbeli feladatok értékelése után meghívjuk a döntőre, melyre előreláthatóan 2016. áprilisában kerül sor a Komáromi Jókai Színházban.
A győztes csapatok értékes tárgyi és könyvjutalomban részesülnek.

Ajánlott olvasmány:
Géher István: Shakespeare olvasókönyv
Jan Kott: Kortársunk, Shakespeare
Spiró György: Shakespeare szerepösszevonásai
Ajánlott fordítás: Rómeó és Júlia – Mészöly Dezső, Szentivánéji álom – Arany János

A színház weboldaláról letölthető jelentkezési lapot az alábbi címre kérjük elküldeni:
Komáromi Jókai Színház, Petőfiho 1., Komárno, 945 01
(A borítékra kérjük, írják rá „Shakespeare nyomában”)

Vagy e-mailben az alábbi címre:
szinhaztorteneti.verseny@gmail.com

További információ:
szinhaztorteneti.verseny@gmail.com
Komáromi Jókai Színház – Varga Emese – 0905/397816, vargaemese@gmail.com,
Kassai Thália Színház – Kázsmér Gyula – info@thaliaszinhaz.sk

Várjuk jelentkezésüket!

Szólj hozzá!