Kultúra 2016. 05. 23.

Jókai és kora – országos irodalmi és műveltségi vetélkedő

2016. május 18-án került sor a komáromi Jókai Mór Alapiskolában a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével karöltve szervezett, az író nevével fémjelzett „Jókai és kora” irodalmi és műveltségi vetélkedő országos döntőjére.

Ez a nemes verseny, amely 2005 óta minden évben megrendezésre kerül, két fordulóból áll. Először a vállalkozó szellemű és olvasni szerető diákok az iskolai fordulóban bizonyítják tudásukat. Az ott elért eredmények  alapján nevezik be a három fős csapatot a felkészítő magyartanárok az országos vetélkedőre.

Ebben az évben kilenc csapat jelentkezett be ezen országos megmérettetésre . Most is Jókai Mór életének, korának és munkásságának  ismerete volt az egyik feladat, s erre Lengyel Dénes Így élt Jókai c. műve alapján készülhettek a fel a diákok. A másik kötelezően elolvasandó mű az író Enyém, tied, övé c. regénye volt. A sok szálon futó, szerteágazó cselekmény, az érdekes meseszövés nyomon követése komoly próba elé állította a fiatalokat. A zsűri és a szervezők nagy örömére a diákok alapos felkészültségről tettek tanúbizonyságot, s játszi könnyedséggel vették az akadályokat. A versenyzőknek tizenkét érdekes feladattal kellett megbirkózniuk. Nemcsak az életrajz és a regény ismeretét kérték tőlük számon a feladat összeállítói, hanem teret kapott a gyerekek kreativitása is. Az igényes, változatos szóbeli és írásbeli feladatok megoldása közben röpült az idő, s a szórakoztató, eseménydús délelőtt hamarosan véget ért. A jó hangulatú, kellemes légkörben zajló verseny zárótétele az eredményhirdetés volt.

Ebben az évben a lakszakállasi alapiskola diákjai bizonyultak a legjobbaknak, ők állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A Lengyel Barbara, Kósa Réka és Mikócy Bettina alkotta győztes csapat felkészítő tanára Krascsenics Renáta volt. Szorosan mögöttük végeztek a felsőszeli Széchenyi  István Alapiskola tanulói: Kozmér Barbara, Mikoczi Mónika, Szalai Karola. Őket Nogely Mónika tanárnő készítette fel. A 3. helyen két csapat osztozott, hiszen egyforma pontszámot gyűjtöttek: a komáromi  nyolcosztályos Selye János Gimnázium képviseletében Pinke Andrea,  Rezman Andrea, Tóth Sára Bernadett – Mézes Zsuzsanna tanítványai -, illetve a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Alapiskola tanulói Viola Eszter, Nagy Nikolett Kulich Tibor – velük Manczal Fazekas Anna foglalkozott.

E szép és élményekben gazdag versenyről senki sem távozott üres kézzel. A  társszervező SZMPSZ-nek köszönhetően valamennyi versenyző és felkészítő tanár névre szóló emléklapot és értékes könyvjutalmat kapott. Az országos döntő az iskola előcsarnokában található Jókai-dombormű  megkoszorúzásával zárult.

Gratulálunk minden versenyzőnek! Köszönjük a felkészítők áldozatos tevékenységét, s kívánjuk, hogy sikeresen munkálkodjanak továbbra is  az olvasóvá nevelés terén.

Szerző: Ibolyáné Csipke Jolán

Jókai_vetélkedő_Csapatok Jókai_vetélkedő_értékel_a_zsűri Jókai_vetélkedő_illusztráció Jókai_vetélkedő_Kupaktanács