Régió 2015. 05. 28.

Sikeres petíció: 26452 aláírás gyűlt össze a magyar iskolákért

Sikerrel zárult a magyar iskolák színvonalasabb oktatásáért indított aláírásgyűjtés: a célul kitűzött 20 ezret meghaladva 26452 aláírás gyűlt össze rövid egy hónap alatt.

Az anyanyelvi írás- olvasásórák és a szabadon választható órák növelését, valamint a magyar történelem oktatását követelő petíció április közepén három civil kezdeményezésére indult, hogy rövidesen országos mozgalommá terebélyesedjen. Szövege április 16-án került fel a Facebook Felvidéki magyar politikai vitaklub oldalára.

Április 27-én a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége ajánlotta fel segítségét az aláírások gyűjtésében, április 30-án Berényi József, az MKP elnöke, május 6-án Bugár Béla, a Most-Híd elnöke deklarálta aláírásával a petíció pártjuk általi támogatását. Mellé állt az egész szlovákiai magyar média és egy új, kifejezetten a petíció népszerűsítésére indult weboldal, a magyariskola.sk. A petíciós íveket május 28-án kapta meg az oktatási minisztérium.

„Felemelő volt megtapasztalni, mennyire közös ügy a magyar nyelvű oktatás, milyen sok önzetlen segítséget kaptunk azoktól a civilektől, akik időt, energiát nem sajnálva, egyedül több száz aláírást gyűjtöttek össze. Külön köszönet illeti azokat a szlovák nemzetiségű polgárokat, akik megértésükkel és aláírásukkal ügyünk mellé álltak” – fogalmaztak nyilatkozatukban a petíciós bizottság tagjai, Fibi Sándor, Vojtek Katalin és Filip Zacher, akik köszönetet mondtak minden iskolának, szervezetnek, a sajtónak és minden magánembernek a segítségükért.

A petíció első eredménye: Juraj Draxler miniszter jövő csütörtökön, június 4-én fogadja a magyar nyelvű oktatás képviselőit.

Szólj hozzá!