Régió 2017. 03. 03.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter Komáromba látogatott

A szlovák uniós elnökség hektikus időszaka után a környezetvédelmi miniszter látogatássorozatot kezdett Szlovákia egyes régióiban. Az első állomások közt volt Komárom, ahová Bastrnák Tibor a Híd parlamenti frakciójának képviselője hívta meg.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter a dél-szlovákiai városban előbb a Selye János Gimnázium tanulóival találkozott Andruskó Imre iskolaigazgató meghívására. A diákoknak bemutatta a környezetvédelmi minisztérium legfontosabb terveit a következő időszakra, beszélt a környezethez való felelősségteljes hozzáállásról, a szlovák uniós elnökségről, és azokról az eredményekről, amelyeket Szlovákia elért ebben a nehéz időszakban. A miniszter nagy figyelmet fordított a klímaváltozásra, hulladékgazdálkodás problémakörére, például a gyűjtőudvarokra, valamint foglalkozott az épületek hőszigetelésének fontosságával a takarékos energiafelhasználás szempontjából, amelyek nagy mértékben érintik Dél-Szlovákiát is.
„Nagyon fontos, hogy beszéljünk a fiatalokkal a természetes környezetünkkel szembeni felelősségről. Az új generációnak jobbnak kell lennie a miénknél. De nem elég csak beszélni, megoldásokat kell találni” – jelentette ki a miniszter.

IMG_4356

A gimnáziumban tett látogatást követően a miniszter találkozott Fekete Györggyel, a belvízkezelési igazgatóság vezetőjével és Dúcz Józseffel, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat képviselőjével. A komáromi régió legégetőbb problémáit beszélték meg, elsősorban az árvízvédelemmel foglalkoztak. Az egyik téma a komáromi árvízvédelmi gátak megerősítése volt.
„A legjobb megoldás közvetlenül a probléma keletkezésének helyszínén lehet megtalálni, ebben az esetben a Duna árterületén. Az olyan fontos kérdéseket, mint amilyen a lakosság árvízvédelme, ugyanis nem lehet megoldani Pozsonyból, íróasztal mellől. Személyesen kell ellátogatni a régióba” – jelentette ki a miniszter.

IMG_4397

Bastrnák Tibor Komárom szűkebb régiójának két legfontosabb témájára hívta fel a miniszter figyelmét. „Nagyon fontos az árvízvédelmi gát megerősítése és a hetényi ipari park létrehozásának elősegítése” – jelentette ki a Híd parlamenti képviselője.

A látogatás Hetényben zárult, ahol lakossági fórumot tartott, és találkozott Magyari Ferenc polgármesterrel is. A találkozó témája a hulladék-gyűjtőudvar kialakítása és az ipari park kiépítése volt. A szakmai találkozón részt vett többek között Csóka Lajos, a Híd járási szervezetének elnöke, Szendi László a járási hivatal elöljárója, valamint Vörös Péter, parlamenti képviselő.

Sajtóközlemény