Város 2016. 01. 27.

Ha minden jól megy, 2019-re már az új Duna-hídon közlekedhetünk

A tervek szerint már idén szeptemberben elkezdik építeni, és várhatóan 2019 második negyedévére el is készül az új komáromi Duna-híd. Erről  Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője adott tájékoztatást – írja az Új Szó.

Bastrnák Tibor minden félévben interpellációs kérdést tesz fel Ján Počiatek közlekedési és régiófejlesztési miniszternek a híddal kapcsolatos aktuális helyzetről. Legutóbb afelől érdeklődött, miért csúszik a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzés?

Počiatek kifejtette: a közbeszerzést Magyarország végzi, aki Szlovákia vezető partnere a komáromi Duna-híd beruházásában. Azonban déli szomszédunknál változott a jogszabályi háttér, emiatt késlekedik a közbeszerzés kiírása.

asp_970px_34
Az új híd látványterve (2014)

Ha első nekifutásra sikerülne győztest hirdetni, az építkezés már szeptemberben elkezdődhet. A beruházáshoz szükséges pénzt az Európai Unió már jóváhagyta és a 2016-2018-as költségvetés-tervezetében Szlovákia is számol az önrész költségeivel.

Bastrnák tájékoztatást adott a Komáromot elkerülő körgyűrű terveiről is. E szerint a körgyűrű kapcsolódna a majdani, Galgócig vezető gyorsforgalmi útra, amely Érsekújvárnál átszeli az R7-es déli gyorsforgalmi utat, Nyitránál pedig az R1-est. Počiatek szerint a megvalósíthatósági tanulmány 2016 végéig készülhet el, és további egy-két évig tart az építkezés engedélyeztetési folyamata.

asp_970px_27
Az új híd látványterve (2014)

Bastrnák Tibor kérdést fogalmazott meg Peter Žiga környezetvédelmi miniszter felé is. Őt a komáromi gátrendszer megerősítése ügyében kérdezte. Az első fázisban tavaly új mobilgátakat kapott a város. Második fázisként a Duna bal partját és a Vág jobb partját tervezik megerősíteni a két vasúti híd között, összesen 6,9 km-es szakaszon. Emellett megépítenek egy mobilgátak tárolására szolgáló raktárt is. A beruházás értéke 2,4 millió euró. Jelenleg az építési engedély kiadásához szükséges tanulmánytervek kidolgozása folyik.

Fotó: Szeretlek Magyarország