Oktatás 2023. 04. 25.

Spanyolországi tanulmányút – Malagában jártak a Selye Gimi diákjai

2023. április 10-én, húsvéthétfő hajnalán a Selye János Gimnázium 54 diákja és 2 tanára egy kísérővel karöltve elindult, hogy felfedezze Andalúzia egyik legfontosabb városát, Malagát.

A nyolcnapos tanulmányi út felejthetetlen élményekkel gazdagított mindannyiunkat, ami elsősorban a programok sokszínűségének és a város nyújtotta gyönyörű környezetnek tudható be.

A diákoknak mindennap mozgalmas programban volt részük. Délelőttönként 5 napon keresztül nyelvórákon vettek részt, amelyeken spanyol anyanyelvű lektorok segítségével tökéletesíthették a spanyol nyelvtudásukat. Ezenkívül mindannyian családoknál voltak elszállásolva, hogy a reggeli és főként a vacsora alatt ugyancsak lehetőségük legyen használni a nyelvet a családdal való ismerkedés és kommunikáció közben.

A délelőtti nyelvórák két részből tevődtek össze. Az egyik részben nyelvtani feladatok voltak, ahol mind a 6 csoport találkozott a spanyol nyelv valamely lényeges nyelvtani egységével. Az órák másik részében pedig az interaktivitás és az ismeretlen emberekkel való kommunikáció került fókuszba. Ebben a részben ugyanis a diákok a tanároktól kapott feladatsort a parton sétáló és a strandon napozó embereket kikérdezve kellett megválaszolniuk annak érdekében, hogy minél több alkalmuk legyen a spanyol nyelv használatára. Volt, hogy konkrét üzletekbe vagy a piacra kellett elmenniük, s ott lehetőségük volt életszerű szituációkban begyakorolni az órán átvett anyagokat.

A délutáni programok pedig a város nevezetességeinek felfedezésével teltek, amelynek keretein belül a diákoknak lehetőségük nyílt Malaga legfontosabb emlékműveit közelebbről is megcsodálni. Megnéztük például a város arculatának egyik legmeghatározóbb elemét, az Alcazaba-t, ami egy 8. században épült mór erődítmény, s amely sokáig a város kormányzóinak palotájaként szolgált. Az erődítmény bejáratánál ráadásul egy 2. századra datált római amfiteátrum maradványai találhatóak, ami csakugyan felkeltette a diákok érdeklődését. Volt lehetőségünk felmenni a Gibralfaro várra is, amely az Alcazaba fölött 130 méter magas dombon helyezkedik el. A mórok által épített várról meseszép kilátásunk volt mind a tengerpartra és vele együtt a kikötőre, mind pedig a várost körülölelő hegyekre. Volt lehetőségünk bejárni a Plaza De La Merced-et is, amely a város egyik legszebb tere. Ezen a téren található Picasso szülőháza is. A híres festő 10 éves koráig élt Malagán. De láttuk továbbá a Calle Larios-t, amely a város egyik leghíresebb utcája, s ahol a diákok megízlelhettek valamit a hamisíthatatlan spanyol életstílusból, valamint a katedrálist, amely Európa harmadik legnagyobb temploma. Az óvárosban található, csaknem 200 évig épült hatalmas és lenyűgöző szépségű katedrális befejezetlen: két tornyot terveztek hozzá, de csak egy készült el, mivel a másik torony megépítésére szánt pénzzel az amerikai függetlenségi háborút támogatták.

A városnézés után pedig a diákoknak mindig rendelkezésükre állt néhány óra szabadidő, amikor is a strandon napozva vagy épp a tengerben fürödve kipihenhették az aznapi fáradalmaikat, megszívhatták magukat energiára, vagy csak egyszerűen élvezhették a sokszor 30 fok közeli hőmérsékletet, a tengert és az azzal járó felpezsdült életérzést.

 A program keretén belül a tanulók egy effektív, élvezetes táncoktatásban is részt vettek, amelynek köszönhetően betekintést nyertek a spanyolok által közkedvelt flamenco tánc alapjaiba.

Péntek volt az utolsó tanítási nap, amikor is minden csoport egy választott dalt adott elő a tanáraikkal együtt, s a rövid kis előadásuk után megkapták az AIL Málaga nyelviskola által kiállított, a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló okleveleiket.

Az utolsó előtti napunk egy másik andalúz város, Granada felfedezéséről szólt. A Sierra Nevada lábánál fekvő város szűk, hangulatos utcái lenyűgöztek mindannyiunkat. A városban megcsodálhattuk a La Alhambra-t, amely az UNESCO világörökség részét képezi, valamint felsétáltunk a San Nicolás kilátóhoz is, ahonnét csodaszép kilátás terült elénk a városra és a hó borította Sierra Nevada hegységre is.

Az utolsó napunk, vasárnaphoz méltó módon már csak a pihenésről, az utolsó városnézésről vagy fürdésről, valamint az ajándékok megvételéről szólt. A diákjaink döntő többsége a partot választotta és méltóképp elbúcsúzott a Földközi-tenger nyújtotta elvarázsoló tájtól.

Végül szeretnénk kifejezni köszönetünket elsősorban az iskolánk igazgatóságának, hogy ilyen nagy létszám mellett is lehetővé tette számunkra a tanulmányi út megszervezését, a szülőknek, akik bebiztosították az út anyagi hátterét, a diákoknak, akik méltó módon képviselték gimnáziumunkat, valamint a kísérőnknek, Petruf Miroslavnak, aki mindenben a segítségünkre volt.

Ugyancsak köszönettel tartozunk az AIL Málaga nyelviskolának, hiszen a tanításon kívül a programokat, az elszállásolásunkat és a félpanziós ellátásunkat is bebiztosította, valamint a dunaszerdahelyi Exit Travel utazási irodának, aki segített bennünket mind a repülőjegyek beszerzésében, mind pedig abban, hogy az utazásunk problémamentesen zajlódjon. Külön köszönet illeti a már említett utazási irodában dolgozó Simonics Annát, akire mindig számíthattunk, és aki akár még a késő esti órákban is hajlandó volt a segítségünkre lenni.

Hisszük, hogy a diákjaink a nyolc nap alatt olyan élményekkel gazdagodtak, amelyek életreszólóak, s a sok mosolygós, életvidám fiatalokat látva meggyőződtünk afelől, hogy van értelme a tanulmányi utak megszervezésének, hiszen az oktatás nemcsak a tantermekben létezik.

Juhos Tamás, Hevesi Petruf Alena – spanyolszakos tanárok