Kultúra 2016. 09. 19.

Suvikszos bajszom úgy áll, mint az öreg bika szarva

Felvidéki Bajusz Találkozó Marcelházán szeptember 24-én
“Suvikszos bajszom úgy áll, mint az öreg bika szarva” – éneklik a 13 ezüstpityke fityeg a mentémen című népdalban. A szövegnek folytatása is van, de ezt most illemtani okokból nem részletezzük. Tény azonban, hogy rengeteg szólásunk, népdalunk, aforizmánk áll kapcsolatban eme szőrzettel, amely nélkül valaha magyar férfiember elképzelhetetlen volt. Kajla vagy kipödrött, hetykén rövidre vágott vagy hosszan lelógó – mindenki tetszése szerint válogathatott a különböző formákból.

A  Felvidéki Bajusz Találkozó szervezői immár második alkalommal várnak minden kedves vendéget, különösen persze azokat, akik maguk is eme ékes férfi dísszel büszkélkednek. 2016. szeptember 24-én a marcelházi kultúrház és annak udvara ad otthont az érték központú eseménynek.

A találkozó több, mint egyszerű bajusz-rajongás: célja a magyar közösség erősítése, az értékek felmutatása és a minőségi hazai termékek népszerűsítése.

Délelőtt folyamán Fürge Ürge néven futó (5km) és kerékpáros (25 km) távokon teljesítménytúrával indul a nap. A sportolni vágyók 10 órakor rajtolnak a rendezvény helyszínéről. A táv teljesítői kitűzővel és emléklappal és igény esetén pólóval gazdagodhatnak fizikai erőlétük acélozásán túl.

A Gasztro udvar helyi finomságokkal 11 órától nyitja meg kapuit, majd ezt követően a rendezvény fénypontjaként egy órától a megnyitó keretében a bajuszok mustrája következik. A délutáni folyamán kézműves és termelői piacon kínálják kincset érő termékeiket a főként régiónkból ismert ügyes kezű és szorgalmas emberek.

A délután kulturális programokban gazdagon telik, ahol fellép a Kuttyomfitty Társulat. A repertoárban gyerek színház és felnőtteknek szóló pajzán népi műsor. Továbbá Korpás Réka és Horváth Marcell népdalénekesek adnak élő koncertet.

Először látogat a felvidékre Bedő Imre a Férfiak Klubjának alapítója, akivel kerekasztal beszélgetés formájában tudunk meg többet a klub tevékenységéről, céljairól.

Megkoronázva a napot a féli cserkészek este 7-től kezdődő A padlás c. zenés darabja zárja nap főműsorát. Levezetésként pedig tábortűznél beszélgethetünk helyi borok társaságában az alkalmon résztvevők.

Napközben szeretettel várjuk a családosokat is piknikezésre, ugyanis a rendezvény szeretne füst mentes kikapcsolódást nyújtani a résztvevőknek, mindezt környezetbarát módon. Ez utóbbi azt jelenti, hogy érdemes magunkkal vinnünk poharat és tányért és kanalat is.

Rossz idő esetén a kultúrházban kerül megrendezésre a rendezvény.

A rendezvény ingyenes, ugyanakkor jótékonysági céllal valósul meg az épülő oroszkai református templom javára. Tombolával, támogatói jegyek megváltásával lehet segíteni kezdeményezést.

fbt_2016

Szólj hozzá!