Régió 2016. 04. 12.

Szakácsverseny: Jókai élete – Jókai étele

Komáromi Turisztikai Egyesület gasztronómiai versenyt hirdet a két Komáromban, Jókai jegyében.  A versenyre két kategóriában lehet jelentkezni: benevezhetnek háziasszonyok, illetve séfek, vendéglátóhelyek is. Jelentkezni május 31-ig lehet, írásos receptekkel! 

„Jókai Mór, városunk talán leghíresebb szülötte sok gasztronómiával kapcsolatos emléket hagyott ránk. Hét évvel idősebb felesége – az úri körök által soha el nem fogadott Laborfalvi Róza színésznő – még Jókaynét, Jókai édesanyját is le tudta venni a lábáról szakácstudományával.

Balatonfüred, bár sokkal kevesebb kötődése van Jókaihoz, mint szülővárosának, Komáromnak, már hosszú évek óta kihasználja az idegenforgalom serkentésére Jókai nevét.

Ezért azt szeretnénk, hogy a két Komárom háziasszonyai anyáik, nagyanyáik étel- és sütemény receptjeivel – díjazásnál külön értékelendően a korabeli alapanyagokat és fűszereket felhasználva – nevezzenek a versenyre

a „Komáromi otthonok szakácsreceptje” díjért.

Ugyanakkor az észak- és dél-komáromi séfek, vendéglátóhelyek hasonlóan nevezhetnek egy másik versenyre:

a „Komáromi séfek séfje” díjért. 

Jelentkezni május 31-ig lehet emailben: gasztro@tdmkomarom.hu vagy a marketing@komthermal.hu címre illetve személyesen a Komáromi Tourinform Irodában (Thermal Hotel, Dél-Komárom).

gasztrohd

Használd a fantáziád! Valószínűleg a Móvári szelet, a Hortobágyi palacsinta és Bakonyi szelet elhíresülése is igényelt némi fantáziát. (Biztosan nem a hortobágyi gulyások, juhászok sütötték a palacsintát a tábortűzön.) Így akár a régi Komárom gyümölcsös kertjéből származó gyümölcsök felhasználásával lehet pl. Monostori rántott szelet sárga (őszi) barackkal, vagy szilvával töltve zöldséges rizzsel (árpagyönggyel). Esetleg a régi szőnyi gazdákra utalva asztalra kerülhetne egy „Szőnyi füstölt főtt disznóláb párolt almás vereskáposztával” kompozíció. Vagy Laborfalvi Róza szelet valamilyen gyümölcsös, finom sütemény lehet. De akár Tímár Mihály (Aranyember), Noémi, Klapka, Görgey „kedvence” néven is megjelenhet valami finomság. Minél hangzatosabb, annál jobb!

Ne feledjék: Jókai legalább olyan gurman volt, mint Krúdy Gyula, vagy Deák Ferenc.

Tehát elő a fakanalakkal és versenyre fel!”

Kovács Károly – TDM elnök