Gazdaság 2023. 08. 04.

Szavazz külföldről, légy bárhol a világban!

Augusztus 9-ig lehet kérvényezni a levélszavazást azoknak, akik szlovák állampolgárként, de immáron egy külföldi országban telepedtek le. Augusztus 3-áig 42 ezer külföldön élő szlovák állampolgár regisztrálta magát.

Azok is szavazhatnak, akiknek állandó lakhelye már nem Szlovákiában van, viszont állampolgársággal rendelkeznek. Emellett azok is jelentkezhetnek, akiknek van itteni állandó lakhelyük, de a voksolás idején külföldön lesznek.

A nagykövetségeken NEM lehet szavazni! Bár a legtöbb EU-tagország állampolgárai rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, a Szlovák Nemzeti Népköztársaság korábbi tagjai ezt nem engedték meg állampolgárainknak.

Választási kérelem benyújtása elektronikusan:

  • Az alkalmazás kérni fogja a külföldi címet, ahová a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma elküldi a választási anyagokat. Ez lehet pl. egy postafiók a postán, vagy ismerős címe is.
  • A születési számot + személyi azonosító számot VAGY születési számot + útlevélszámot, VAGY eID segítségével is engedélyezni lehet.
  • Az online alkalmazás lehetővé teszi, hogy a kérelem feldolgozásának nyomon követését. Törli a postai úton történő választási kérelmet, ha a küldemény kézbesítetlenként kerül vissza a minisztériumba. Kérni lehet az anyagok újra elküldését, ha az első szállítmány kézbesítetlenként került vissza a minisztériumba.
  • Minden választóval közvetlenül a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma kommunikál.

A választási kérelem benyújtása postai úton:

  • A kérelemben a választópolgár külföldi lakcímet ad meg, ahová a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma elküldi a választási anyagokat. Ez lehet pl. egy postafiók a postán, vagy ismerős címe.
  • A kérelemben meg kell adni születési számot, és csatolni személyi igazolványának vagy útlevelének fénymásolatát.
  • A választópolgár a kérelmet postán vagy a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának pozsonyi irodájába tudja beküldeni.

A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma a választási anyagokat a választás előtt legkésőbb 40 nappal postai úton megküldi a szavazást kérő választópolgárnak.

Hogyan kell szavazni?

A választópolgár két borítékot kap a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumától: egyet a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának bélyegzőjével és egy visszaküldési borítékot.
A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának honlapjáról is le lehet tölteni a szavazólapot, és azt kinyomtatni. Bekarikázás után a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által lepecsételt borítékot a visszaküldő borítékba téve (a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának előre nyomtatott címével), vagy a választópolgár saját költségén küldi meg azt. A boríték külföldről, de akár Szlovákiából is feladható, vagy bevihető a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának hivatalába.

A 2023-as választásokon kiderül, hogy a külföldön szavazók lényegesen másképp szavaznak-e, mint a szlovákiai szavazók.

Szavazásra biztatja a külföldön élőket Ódor Lajos kormányfő is

Ódor Lajos kormányfő szerint is, minden szavazat számít. „Annak ellenére, hogy külföldön élnek, hiszem, hogy önök számára is fontos, milyen ország lesz Szlovákia. Függetlenül attól, hogy most itt élnek-e, vagy máshol” – mondta a kormányfő.

Bővebb információ: