Mix Dél-komárom 2018. 12. 06.

Szépülő városközpont

Néhány napja félszáz nyírfát ültettek Dél-Komáromban a szőnyi kereszttől a MOL felé vezető kerékpár út mellett. A faültetést dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, önkormányzati képviselő és Takács József önkormányzati képviselő szervezte, akik a munkálatokban is részt vettek.

Az alpolgármestertől megtudtuk, a helyiek többször panaszkodtak a megnövekedett átmentőforgalom okozta zajra és porra, a fasort így elsősorban az ő védelmükben telepítették.

Az ültetésben a Szőnyért Molajért Tanácsadó Testület, valamint a helyi óvodások és iskolások is részt vettek.

– A mi iskolánkban is szerveznek ültetéseket. Az Olimpiai Parkunkban és a Selye János Kórház kertjében is számos odút helyeztünk ki a természetbúvár szakkörrel. Ezekben tavasszal hetven cinkefiókát számoltunk meg – mondta Szarka Márton, a Bozsik diákja.

A közelmúltban felújított hősi temetőbe novemberben, az első világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából kerültek fák. Az ültetést a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete az önkormányzattal karöltve kezdeményezte.

Dombay Gábor képviselő elmondta: a temetőt Legát István helytörténész kezdeményezésére kezdték kitakarítani még a 2015-ös Te szedd! alkalmával. A közelmúltban Bálint Ferenc hadtörténész-, és egy pályázat jóvoltából teljesen felújították azt, valamint egy emlékművet is állítottak a világháborús hősök tiszteletére.

A faültetéshez szükséges szakmai hátteret mindkét esetben a  Városgazda Kft. munkatársai biztosították.