Város 2023. 09. 07.

Díszfát és gyümölcsfát is ajándékba kaphatunk a várostól – Így lehet kérvényezni

Júliusban írtunk róla, hogy Észak-Komáromban (újabb) városi faiskola létesült a költséghatékony zöldítés érdekében, és hogy ősszel ősszel kerül sor egy nagy faültetési akcióra, amelynek keretében a lakosok, megfelelve a megadott feltéleknek, térítésmentesen igényelhetnek dísz- és gyümölcsfákat a közterületekre. Nos, eljött az ideje ennek is: fát kaphatunk ajándékba, amennyiben a jövőben gondoskodni fogunk róla. Díszfát és gyümölcsfát is lehet kérni. A gyümölcsfa akár a saját kertbe is kerülhet, de egy egyszerű szabályt be kell tartani.

Támogatók bevonásával indul a város őszi civil faültető kezdeményezése, amiben fontos szerepet vállal a városi KN Smart vállalat. Az érdeklődők fákat kérhetnek, amelyeket kiültethetnek akár köz- akár magánterületre. A kérvényezőknek annyit kell vállalniuk, hogy a jövőben gondoskodnak a fákról, ami elsősorban az öntözést jelenti a száraz időjárás idején.

Kérvényezhető dísz-és gyümölcsfa is meghatározott mennyiségben. A gyümölcsfák esetén jelezhető, milyen gyümölcsöt részesítenek előnyben, amely a saját kert termését is bővítheti a jövőben.

A gyümölcsfáknál még egy fontos szabály van, aminek meg kell felelni. Mikor termőre fordul a fa, minden évben meg kell kínálni a termésből a szomszédokat.

A fákat akár magánterületre is lehet ültetni (amennyiben a tulajdonos a kérvényező), de közterület esetén csakis a városi hivatal által jóváhagyott helyekre, hogy ne veszélyeztessék a közlekedést vagy a közműhálózatokat.

A fák bárhol lesznek, javítják az életkörnyezetünket, a levegő minőségét és a hangulatunkat – véli az önkormányzat, amely jelenleg 15 ezer fáról és 13 és fél ezer cserjéről gondoskodik a városunk területén. Folyamatosan zajlik újabb fák kiültetése és szükség esetén a régiek pótlása. A városnak az idei évtől saját faiskolája is van.

A faültetési akciót Komárom városgazda cége, a KN Smart csapata koordinálja.

Jelentkezni szeptember 24-ig lehet, a következő email-címen:  adoptujsistrom@komarno.sk vagy jelezni a 0917 596 897 mobil számon. Kérdés esetén ugyanezeket az elérhetőségek állnak rendelkezésre.

A kérvényen kérik feltüntetni: a kérvényező nevét, a kiültetés helyét (pontos cím, közterület vagy magánterület), a fák típusát (díszfa vagy gyümölcsfa, összesen max 3), illetve a kérvényező elérhetőségét (email, mobil).

A fákat október elején (a szabadgyökerű fák ültetésének időszakában) lehet majd átvenni, amiről előzetesen értesítést kapnak.

Korábbi cikkeink a témában:
Városi faiskola Komáromban – a költséghatékony zöldítés érdekében (2023. 07.18)
150 fából álló faiskolát hozott létre a KOMVaK (2021.04. 08.)

Kezdőkép: envato.elements