Oktatás 2023. 06. 12.

Szia Podcast: Űrszondát küldenek az űrbe a Selye János Gimnázium diákjai

Fiatalok, céltudatosak és nagy dologra készülnek: szondát küldhetnek az űrbe. A komáromi Selye János Gimnázium GHSat CanSat csapata június végén Granadába utazik, ahol 26 ország között egyedüliként képviselhetik Szlovákiát az Európai Űrügynökség középiskolások számára kiírt versenyén. Juhász Barnabással és Szabó Bencével beszélgettünk a Szia Komárom videós podcastjében.

Szabó Bence – csapatvezető, PR- és kommunikáció, tervezés, Molnár Ferenc – szoftverfejlesztés és tesztelés, Doncs Zsombor – szoftverfejlesztés és tesztelés, Ferenczi Bence – adatelemzés, Juhász Barnabás – 3D tervezés és összeszerelés, Dóczé Dávid – ejtőernyő tervezés, rendszerek strukturális tesztelése. Ők hatan alkotják az ígéretes csapatot. Március elején maga Farkas Bertalan biztatta a fiúkat a nemzetközi versenyen való sikeres szereplésre.

Rakéta, műhold, szoftverfejlesztés, de hogyan is jön ez össze egy féltucatnyi gimis diákkal? Vajon ők is űrhajósok szeretnének lenni? Honnan ez a mértékű tudás, ami ehhez a nemzetközi projekthez szükséges?

Furcsán vagy épp hogy felnéznek rájuk a különleges érdeklődési kör miatt?

Többek közt Hevesi Anikó fizikatanárnő és a Needronix cég támogatja őket hétről hétre. Szurkoljunk együtt, hogy az üdítősdoboz méretű műhold egy kilométer magasról, 500 km/ó sebességgel haladó rakétáról felbocsátva épen, egy darabban le is szálljon a spanyol versenyen.

Podcastjeinket megtalálod az alábbi csatornákon. Iratkozz fel – ne csak olvass, hanem hallgass és legújabban láss is minket! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast