Podcast 2024. 05. 12.

Szia Podcast: Ezerszer is igen az újabb válóokokkal szemben?

Mindig aktuálisabb a házasság mellett a válás témája is. Kényes kérdéseket feszegettünk egy pszichológus és egy református lelkész nézőpontjából: Kovács Orsolya és Süll Tamás a Szia Podcastben.

A házasságra való felkészülés a jegyesoktatáson felül pszichológusnál is elérhető. Hol fonódik össze a kettő? „Egyre többen ismerik fel ennek szükségességét, és igen, járnak felkészítésre.” Vajon kötelezővé lehetne tenni egyszer, annak ellenére, hogy egy egyházi esküvő kegy, míg az önkormányzati házasság pedig jog?

Melyek az intő jelei, hogy rossz mederben csorog a házasság? Hogyan lehet megkülönböztetni az elfajult kapcsolatot a normális konfliktusoktól? Mikor és mitől romlik meg egy házasság leginkább? Gyermekvállalás, függőségek, hűtlenség, erőszak, párterápia. Órákon át lehetne minden egyes kérdéskörről beszélgetni, mégis igyekeztünk mindenre kitérni egy kicsit.

A gyerek miatt nem válunk el – erről milyen véleményük van beszélgetőpartnereinknek vallási és klasszikus módon élő szemszögből? Mi az a pont, amikor igenis a válás az egyetlen megoldás? Miért van az, hogy sokan évekig együtt vannak, de csak házasság után döntenek úgy, külön vizeken folytatják?

Mindezt annak árán, hogy a házasság szentsége, mivolta egyre inkább elértéktelenedik.

Vajon könnyebb egy vallási alapokon nyugvó házasság, mert az a bizonyos szék három lábon áll? Mi a helyzet azokkal, akik csak a pompa miatt választják a templomi esküvőt? Milyen praktikák javallottak annak érdekében, hogy a házasság kitartson? Mit tehetünk napi szinten a saját boldogságunk érdekében úgy, hogy az ne menjen a házasság és a család rovására?

A kérdésekre a válaszok két bennfentes szemével itt:

Beszélgetéseinket megtalálod az alábbi felületeken. Iratkozz fel Youtube csatornánkra – ne csak olvass, hanem hallgass, és legújabban nézz is minket! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast