Mix 2017. 12. 07.

Színes Szlovákia – Hunčík Péter előadása az előítéletekről a Selye János Gimnáziumban

Az amerikaiak kövérek, a franciák csak csigát csigával és büdös sajttal, a német még mindig a harmadik birodalomról álmodozik barátaival egy sör mellett, a magyarok Erős Pistát tüsszentenek, a szlovákok pedig depressziósak. MUDr. Hunčík Péter legutóbbi, a Selye János Gimnáziumban tartott előadása az előítéletek és diszkrimináció témáját járta körbe, hogy tanítson minket, értünk.  

Mi magunk is a tiszteletet, megértést és elfogadást várjuk el mindenkitől, mégis képesek vagyunk ugyanolyan mostohán kezelni az újat, a még ismeretlent. Hunčík Péter interaktív előadása, amely a Színes Szlovákia – Kisebbségek napjának egyik megelőző programja, pont azokat a miérteket kutatja, amelyek az elutasítást eredményezik. A beszélgetés során segít rálátni azon oldalaira az éremnek, amelyeket hajlamosak vagyunk figyelembe sem venni. Rámutat, hogy már rég nem megoldás az elzárkózás, hiszen több milliárdan vagyunk itt a Földön. A megoldás, hogy megtanuljunk egymás mellett élni. Békében.

A Minorma polgári társulás egyik projektje, a Színes Szlovákia – Kisebbségek napja célja, hogy a kisebbségek kultúráját emancipálják és közelebb hozzák azt az emberekhez, hogy az egyes kisebbségeket pozitívan ítéljék meg, kultúrájukat pedig értékként kezeljék, amely fontos eleme Szlovákia sokszínű társadalmának.

Január 13-án a pozsonyi FUGA klubban kerül megrendezésre a Színes Szlovákia / Pestré Slovensko – Kisebbségek napja / Deň menšín, amely valamiért van, nem pedig valami ellen. Ez pedig nem más, mint a világunk tarkasága.

Az esemény délutántól fog zajlani, az interaktív előadáson kívül a látogatók számíthatnak kiállításra, slam poetryre és zenére három országból. 

Ünnepeld a sokszínűségünket te is, január 13-án!

(Gyenge Veronika és Varga Bianka)