Kultúra 2018. 01. 12.

Színháztörténeti vetélkedő Bánk bán nyomában

A Komáromi Jókai Színház valamint a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont színháztörténeti vetélkedőt szervez, melynek témája Katona József Bánk bán című tragédiája, Katona József élete, a darab keletkezéstörténete, utóélete, szövegváltozatai, valamint a magyar színjátszás kezdeti időszaka (1848-ig).

A vetélkedő, mely a 2017/18-as színházi évadban kerül megrendezésre, két fordulóból áll. Háromtagú, középiskolás diákokból álló csoportok jelentkezését várják ezen az e-mail címen: szinhaztorteneti.verseny@gmail.com. Egy iskolából több csoport is nevezhet. Jelentkezési határidő: 2018. január 26.

A vetélkedő első része írásos formában történik. Január végén jelenik meg az első feladat a színház weboldalán, a második pedig februárban kerül nyilvánosságra, de a bejelentkezett csoportoknak a feladványok személyesen is eljuttatásra kerülnek.

A legjobb teljesítményt nyújtó csapatokat az írásbeli feladatok értékelése után meghívást kapnak a döntőre, melyre előreláthatóan 2018. május 4-én kerül sor a Komáromi Jókai Színházban. A győztes csapatok értékes tárgyi és könyvjutalomban részesülnek.

Ajánlott olvasmány:

Matúra sorozat – Katona József: Bánk bán

A további szakirodalmat a jelentkezést követően küldik ki a csapatoknak.

További információért érdeklődni lehet:

Az előző évben is megrendezésre került egy vetélkedő a két intézmény szervezésében. Akkor Shakespeare állt a verseny középpontjában. A tavalyi döntőn készült képek: