Sport 2017. 03. 01.

Színvonalas gálán díjazták legjobb sportolóinkat

Február 28-án a komáromi Sportcsarnokban jutalmazták meg az év legjelesebb sportolóit. A látogatók egy nagyszerű szervezésű és érdekes program tanúi lehetettek.

A bejáratnál becsületkasszába gyűjtötték az adományokat az érkezőktől (a leukémiás komáromi kislány, Gelle Szofi gyógyítására), a csarnokba belépve pedig egy zsúfolásig megtelt nézőtérrel találhatták magukat szembe az érdeklődők. A küzdőtéren az olimpiai bajnok kajak négyes hajóját is kiállították, melyet behozni is jócskán nehéz feladat volt, hát még milyen nehéz lehet hajtani és irányban tartani.

Stubendek László polgármester úr megnyitója és Konštantin Glič, a sportbizottság elnökének köszöntője után tapsvihar közepette mutatták be a sportbizottság tagjait, akik később a díjakat nyújtották át a kiválasztottaknak: MUDr. Anton Marek, MUDr. Horváth Attila, MUDr. Ipóth Szilárd, Mgr. Igor Horváth, Ladislav Broczky, Ing. Ferencz Ladislav, Norbert Bak, Ing. Kovács Szilárd, Szayka Róbert.

A gálaest vendégeiként Ódor Éva, Soós Tibor, Gergely István, Vlček Erik, Tarr György, Szabó Attila és Priškin Tamás tették tiszteletüket az eseményen. Ők szintén felváltva adták át az aktívan jeleskedő sportolóknak az oklevelet, a díjat és a virágcsokrot.

Nagyszerű volt a program

Az egyes értékelő körök között DJ Čeku Frank Sinatra-jával, és Just a gigolo-jával, a Komáromi Művészeti Alapiskola zenekarának átdolgozott tolmácsolásában az ismerősen csengő The Police, a One Republic és az Ámokfutók slágereinek átdolgozásaival, valamint különleges és kalandos sportbemutatóval készültek a szervezők. A birkózók repkedtek a szőnyegen miközben szaltókat és fogásokat mutattak be, a kempósok előadásában megnézhettük, hogy kell ellátni a baját egy támadónak. A capoeira bemutató zenés-táncos harcművészetével fűszerezte a programot, egy street work out gyakorlat segítségével megtekinthető volt, hányféleképp lehet egy rúdon edzeni. Végül pedig a Československo má talent 2016 tehetségkutató műsor győztesei, a gútai Act4 biciklis lányai tekertek néhány bámulatos és akrobatikus kört. Mindezek a programpontok hozzájárultak ahhoz, hogy a különböző sportműfajok népszerűsítése élő közönség előtt játszódhasson le. A sport fontosságát Glič úr is hangsúlyozta: „Arra kérem főleg a fiatalokat, hogy sportoljanak, hiszen a sport egy nagy csoda. Remélem a Komárom-Komárno futóversenyen a legtöbbjükkel találkozunk majd.”

bicikli

A fénypont természetesen a kitüntetett sportolók küzdőtérre hívása volt, akik ováció és tapsvihar kereszttüzében vonulhattak ki, hogy átvegyék jól megérdemelt elismerésüket. Maroš Kudlíkot, az egyetlen hendikeppel bíró sportolót pedig álló tapssal ünnepelte a közönség. Lássuk a díjazott sportolók listáját:

A díjazott sportolók – egyéni:

Koczkás Dávid – komáromi Kajak & Kenu Klub
2016-ban 8 szlovák bajnoki címet szerzett és egy 2. helyezést ért el. Kadét kategóriában a Szlovák Kupa győztese. Az Olimpiai Reménységek Versenyén a 16 éves fiúk kategóriájában Szegeden 1 arany, 3 ezüst és 1 bronzérmet nyert.

Petrušová Mariana – komáromi Kajak & Kenu Klub
2016-ban 8 szlovák bajnoki címet szerzett és két 2. helyezést ért el. Junior kategóriában a Szlovák Kupa második helyezettje. A szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén a 17 éves lányok kategóriájában bronzérmes és negyedik helyezett lett.

koczkas david es petrusova marianna (Small)

Kevin Bielik – komáromi Delta Úszóklub
Az országos bajnokságban a nála idősebbek kategóriájában 14 aranyérmet és bajnoki címet szerzett. Felállította és azóta is a 100, ill. a 200 m-es mellúszás országos csúcstartója. 6 nemzetközi versenyen 21 arany, 13 ezüst és 8 bronzérmet szerzett.

Sedláková Monika – Komáromi Vízipóló Klub
Az U14, U16, U17 és az U20-as kategóriában is a szlovák bajnoki cím birtokosa. Szlovák Kupa bronzérmes. Rész vett az U15 nemzetközi tornán az ausztráliai Perth-ben és a 2016-os Deutschland Cup U15 tornán, ahol aranyérmes lett. A prágai, nemzetközi Olimpiai Reménységek vízilabda-tornájának 3. helyezettje.

Nagy Nikolasz – komáromi SPARTACUS Birkózóklub
2016-ban a fiatalabb diákok kategóriájában kötöttfogásban aranyérmet, szabadfogásban ezüstérmet nyert. Az idősebb diákok kategóriájában két aranyérmet szerzett. 1. helyet szerzett a pécsi XII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságon kötöttfogásban a 37 kg-osok kategóriájában.

A 2016-os év tehetsége: Miriama Szászová – Delta Úszóklub
2016-ban 19 úszóeseményen összesen 69 arany, 11 ezüst és 2 bronzérmet szerzett. Sőt, összértékelésben nyert Augsburgban, Besztercebányán, a tiroli St. Johanne-ban, valamint egy rangos ifjúsági rendezvényen Bécsben. Rendelkezik 8 szlovák bajnoki aranyéremmel a legfiatalabb úszók kategóriájában és 24-szer első helyet ért el a Szlovák Kupa öt fordulójában.

kevin bielik, nagy nikolasz,sedlakova monika, miriama szaszova (Small)

Jakubek Ádám – erőemelés
A prágai világkupán aranyérmet szerzett felhúzásban a 90 kg-osok kategóriájában 170 kg-os teljesítménnyel – juniorkategóriában ezzel abszolút világkupa győztes. Szintén a juniorok kategóriájában erőemelésből Európa-rekordot döntött mind a három fogásban, és aranyéremmel tért haza. Fantasztikus eredményeket ért el: aranyérem – fekvenyomás, 110 kg, aranyérem – felhúzás, 205 kg.

ádám
Fotó: Facebook

Adam Botek – Kajak & Kenu Klub Komárom
Háromszoros szlovák bajnok felnőtt kategóriában: K1 5000 m-en, K2 5000 m-en Demin Viktorral és K1 1000 m-en. A szlovák bajnokságban rövid távon kétszer ért el 2., négyszer 3. helyet.

adam botek (Small)

Maroš Kudlík – mozgássérült sportoló: csocsó és Spartan Race
14 éves korában szinoviális szarkómát diagnosztizáltak nála, amelynek következtében az egyik lábát amputálni kellett. A Nyitrai kerület háromszoros csocsóbajnoka. Teljesítette a Spartan Race Sprint Nyitra versenyt 02:11:26 idővel, 20 versenyzőt megelőzve, Spartan Race Sprint Vechec versenyt 03:38:46 idővel, valamint a Black Battle 2016 csapat-crossfit verseny résztvevője a komáromi Black CrossGym-ben.

maros kudlik (Small)

Díjazott sportolók – csapatok:

U13-as csapat (fiatalabb diákok) – Komáromi Vízipóló Klub
Korcsoportjukban a szlovákiai téli bajnokságon az előkelő 4. helyet szerezték meg.

U13-1024x768
Fotó: Komarom.online

Idősebb diákok csapata – Spartacus Komárom
A szlovák bajnokságban, kötött fogásban a Spartacus idősebb diákjai az első helyen végeztek.

spartacus-1024x768
Fotó: Komarom.online

MBK Rieker COM-therm Komárno kosárlabdacsapat
Ismét bajnoki ezüstérmet szereztek, ezzel a kosárlabdát a legsikeresebb komáromi csapatsportággá emelték.

Az év edzője: Likér Péter – Kajak & kenu klub Komárno

Jelentős edzőszemélyiségek közé, s a legjelentősebb juniorversenyzők közé tartozott a gyorsasági kajakban. A K4-es csapata Tarr György, Vlček Erik, Denis Myšák a Tibor Linka összeállításban 2015-ben világbajnokságot, 2016-ban Európa-bajnokságot, a 2016-os riói olimpián ezüstérmet szerzett. Likér Pétert a Szlovák Gyorsasági Kenuszövetség ankétján a 2016-os év edzőjévé választották.

liker peter (Small)

Díjazott sportolók – Veterán

Bangha Dezső – úszás
Két szlovák úszórekord is fűződik a nevéhez. Korosztályának többszörös győztese, számtalan verseny résztvevője.

bengha dezso (Small)

Az év személyisége díjjal kitüntetettek:

Polhammer László – komáromi Kajak & kenu klub
Először versenyzőként, később edzőként ért el jelentős sikereket. Irányítása alatt ért el junior világbajnoki címet Juraj Bača, Bogdány Zsolt, Martin Hluško, Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer,Vlček Erik és Demin Viktor. Részt vett felnőtt olimpikonok és világbajnokok felkészítésében is. 2006-ban a Szlovák Olimpiai Szövetség Janko Zachar-díjjal tüntette ki.

polhammer laszlo (Small)

Jobbágy Lajos – röplabda
Az 1970-es évek elején a Technik röplabdacsapata feljutott a szlovák ifjúsági 1. ligába. 1974-ben a csapat részt vehetett a csehszlovák országos bajnokság döntőjében. Mint edző 1980-ig működött a Technik SE-nél, majd következett 7 év a komáromi Slávia egyesületében, ahol sikerült a női csapatot feljuttatni a szlovák nemzeti ligába. A szakmai előrelépés akkor kezdődött, amikor 1992-ben megalapították a komáromi Spartak röplabda klubot. A diákcsapattal 2007-ben bajnokok lettek, 2008-ban másodikok, 2009-ben a kadétokkal negyedikek és azóta is sikerként könyvelhető el, amikor egy-egy csapat kijut az országos bajnokságra.

jobbagy lajos (Small)

Milány Kincső
Fotó: Elek Zoltán