Régió 2018. 02. 05.

Szlovákiával közösen nyújtotta be Magyarország a dunai limes világörökségi pályázatát

A Római Birodalom egykori határainak, a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítására Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország közös pályázat során benyújtotta a nevezését az UNESCO-hoz, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez. 

A bejelentés a pénteki budapesti sajtótájékoztatón hangzott el Latorcai Csabától, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkárától.

Az államtitkár kiemelte: a négy ország nevezését Magyarország koordinálja Visy Zsolt miniszteri biztos vezetésével. A január 31-én beadott pályázat 98 helyszínt foglal magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán fekvő helyszíneket érint. A közös nevezésről szavazással dönt az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2019 júniusában.

Négy külön pályázatból állt össze az egységes pályamű. „Annak idején a limes elválasztotta a római birodalom területét az úgynevezett barbár területektől, jelenleg pedig összekapcsolja mindazokat az országokat, amelyek ebben a világörökségi nevezési folyamatban részt vesznek” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Visy Zsolt elmondása alapján a római limeshez kapcsolódó világörökségi pályázat gondolata és előkészítése csaknem 17 éve kezdődött el. A pécsi egyetem professzoraként évtizedeken át kutatta a római birodalom egykori határát. Kiemelte, hogy a 150 millió forintos állami keretből ebben az évben elkészül az összes magyarországi helyszínnek a kitáblázása többnyelvű feliratokkal, képekkel és információkkal.

Latorcai Csaba szerint ez a pályázat komoly fejlődési és idegenforgalmi lehetőséget jelenthet az érintett, így a 65 magyarországi településnek is. „A kormány elkötelezett a hazai örökségvédelemben és a magyar örökség zászlóshajójának számító világörökségi helyszínek fejlesztésében és megőrzésében” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy Magyarországon jelenleg 8 világörökségi helyszín és 10 úgynevezett világörökség-várományos helyszín van.

 

(mti)