Régió 2024. 03. 18.

Ilyen volt az ókorban az izsai Leányvár – egy applikáció segítségével elevenedik meg

Megelevenedik a szemünk előtt az izsai Celemantia, vagyis Leányvár, amely másfél ezer évvel ezelőtt a Római Birodalom egyik végbástyája volt. Mindez egy mobiltelefonos applikációnak köszönhető, amelyet Nyitra megye pályázat útján tesz elérhetővé a látogatók számára. QR-kódok és 3D-s vizualizáció segítségével hű képet kaphatunk majd a ma már csak romjaiban álló várról, amely valaha a római légiósoknak adott otthont.

Daniel Balko, a Nyitra megyei regionális turisztikai szervezet elnöke szerint ez az első szakasza a római kori tábor megjelenítésének. Egyelőre QR-kódokat helyeztek el a terület tíz legérdekesebb pontján. Az alkalmazás letöltése és betöltése után az érdeklődők a római tábor 3D-s képét láthatják a telefonjukon. Szemeik előtt megelevenedik a bejárati kapu, a kaszárnyaépületek, a fürdők, a parancsnoki épület, az istállók. A vizualizációt katonák és lovak sziluettjei is kiegészítik” – mondta Balko.

Szavai szerint az Izsa község melletti római tábor a nyitrai régió egyik legértékesebb történelmi emléke. „A Duna bal partján, a mintegy 6000 kilométer hosszú Limes Romanus erődrendszer külső oldalán található, kevés római előőrs egyike. Emellett egyedisége abban rejlik, hogy egy beépítetlen területen fekszik. A Limes Romanum erődeinek legutolsó típusa látható itt, amelyet ráadásul nem fából, hanem már kőből építettek.” – magyarázta Balko.

A szervezet már a projekt második szakaszát készíti elő, amelyben egyaránt részt vesznek szlovák, és külföldi szakértők is. „A Limes Romanus, mint európai örökség projektben részt vevő osztrák egyetemek tudósaival és szakembereivel együttműködve 3D-s vizualizációk készülnek, amelyeknek köszönhetően a tábor egyes épületeinek belső tere is látható majd. Ezt a szakaszt még az idén be kell fejezni. Emellett egy teljesen új és modern látogatóközpont építése is előkészítés alatt áll, amely az UNESCO szabványai szerint fog épülni” – tette hozzá Balko.

Forrás: teraz.sk, fotók: Nyitra megyei regionális turisztikai szervezet

FOTÓGALÉRIA:

Ilyen QR-kódok találhatók a terület 10 pontján. Később, még ez évben bővül a vizualizáció, láthatjuk majd a belső tereket is.