Város 2017. 09. 06.

Szőlőt őriz már a csősz!

Szeptember első hétvégéjén immár huszonegyedik alkalommal várták a hagyományokat és a folklórt kedvelőket a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házba a szüreti mulatsággal és lovas felvonulással egybekötött falunapi rendezvényen. Az eseményt a Szőnyi Kulturális Egyesület és a Kemencés Egyesület közösen szervezte a Szőnyi Lovas Sportegyesülettel karöltve.

Legkorábban a horgászok keltek, hogy biztosan övék lehessen a legjobb fogás, de nem tétlenkedett a főzőversenybe benevetett hét csapat sem. A futballpályán szintén rúgták a bőrt a kupa elhódításának biztos reményében. A falunap szerves része egy kiállítás megnyitása is, idén Bognár Balázs mutatkozott be a közönség előtt fényképeivel és festményeivel. A tárat a Fény nevet viseli.

A program hivatalos megnyitójára délután került sor. Dr. Molnár Attila polgármester beszédében kiemelte: három dolog mindig végigkíséri a szőnyi falunapot, a szeretet, a barátság és az összetartozás.

– Büszke vagyok arra, hogy huszonegy esztendeje őrizni tudjuk hagyományainkat, szokásainkat. Köszönet ezért azoknak a civil szervezeteknek és egyesületeknek, akik ebben partnerek már évek óta – hangsúlyozta a falunap jelentőségét a városrész képviselője, Takács József.

A szőnyi mulatság különlegességét adja a lovas felvonulás, ahol az első fogaton mindig a megválasztott bíró és bíróné kap helyet.

– Két héttel ezelőtt kaptam telefonhívást, és felkértek, hogy feleségemmel együtt vállaljam el a falunap bírói-bírónéi szerepét. Nagyon köszönjük a bizalmat, és azt, hogy tiszteletbeli szőnyivé fogadtak – mondta dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, aki csapatával a főzőversenybe is benevezett és a második helyet szerezte meg. A legjobb bográcsgulyást a Zámbó István vezette csapat készítette.

A felvonulás előtt első alkalommal terményáldásra is sor került Nagy Attila Ákos református lelkész és Milus Ferenc plébános közreműködésével.

A színpadon igazi kulturális seregszemle bontakozott ki, hiszen felléptek a tatai ugrókötelesek, a Rope Skipping Team, a Duna Népdalkör, a Tulipán Kvártett, az Őszirózsa Népdalkör, a Napraforgók Citerazenekar. A gyerekeket BMX bemutató, lovaglási lehetőség, kalácssütés s népi játszótér várta. Este Mészáros Árpás Zsolt és Vágó Zsuzsi musical slágereket adott elő, míg a falunapot a Vidám Fiúk Zenekar zárta hajnalig tarató utcabállal.

Szólj hozzá!