Kultúra 2022. 06. 07.

Szombaton ismét népzenétől és -tánctól lesz hangos Komárom

Szombaton, 2022. június 11-én, ismét a néptánc játsza a főszerepet Észak-Komáromban. Lesz néptáncos felvonulás, közös ének és tánc a Klapka téren, rögtönzött táncbemutatók, táncoktatás. Délutántól koncertekre kerül sor a VMK melletti téren, este pedig táncház lesz a Borozóban.

Minderre a Táncfórum szervezésében kerül sor, amely ezzel a programmal csatlakozott az egész Kárpát-medencében ezen a napon megrendezésre kerülő I. Csoóri Sándor Fesztiválhoz.

De mi is az a Csoóri Sándor fesztivál – és Csoóri Sándor Program?
A Csoóri Sándor Program 2017-től támogatja a népművészeti közösségek munkáját. Az eddig nyújtott mintegy 17,5 milliárd forintos támogatás eredményeként az egész Kárpát-medencében látványosan fellendült a hagyományőrző-népművészeti élet. Végre megfelelő forrással gazdálkodhattak a néptáncegyüttesek, népzenei együttesek, kézműves közösségek, de jutott pénz az oktatásra, rendezvények szervezésére, táncházakra is.

Elérkezett az idő, hogy a mozgalom a nagy nyilvánosság számára is ismertté tegye a Csoóri Sándor Program eredményeit. Ezért az egész Kárpát-medencét érintő fesztivált rendeznek azonos néven. A Kárpát-medence 30 helyszínén azonos időpontban, azonos művészeti koncepció mentén kerül sor a rendezvényre.

Körmendtől Csíkszeredáig az egész Kárpát-medencében a Csoóri Sándor Fesztiváltól lesz hangos számos köztér és utca. Több, mint 10 ezer néptáncos áll majd színpadra a fesztivál keretében több mint 30 helyszínen. Szlovákiában Komáromban és Nagyidán valósul meg a Csoóri Sándor Fesztivál.

A KOMÁROMI PROGRAM:
10.00-11.00 – istentisztelet a komáromi református templomban
11.00-11.30 – felvonulás (belváros)
11.30-12.00 – közös tánc, közös ének, vers (Klapka tér)
12.00-13.00 – a Felvidék táncainak improvizatív bemutatása (sétáló utca), közös tánc (Klapka tér)
13.00-14.00 – „Táncolj velünk!” – tánctanítás és közös tánc a résztvevőkkel (Klapka tér)
15.00-18.00 – zenekari koncertek (VMK melleti tér)
19.00-24.00 – táncház (Borozó)

Szöveg: sajtóhír; Fotó: Táncfórum FB