Sport Dél-komárom 2024. 03. 11.

Szőnyi Ferenc áttekert Indián!

A dél-komáromi Vasember, Szőnyi Ferenc ezúttal 149 órás összetett idővel győzött a 3700 kilométeres Kashmirtól Kanyakumariig, India hóval fedett hegyeitől az óceánig tartó versenyben.

A sportembernek nem csupán a hosszú távval kellett megküzdenie, hanem a megmérettetés előtt hatalmas esőzések és földcsuszamlások is nehezítették az útját. A járható hágók sárosak és fagyosak voltak, kezdetben -4 fokban, míg az óceán felé haladva már 40 fokban kellett tekernie.

A mezőnyt a helyi gazdatüntetések is akadályozták, így Szőnyinek több száz katona fegyveres ellenőrzés alatt kellett áthaladnia a Kasmír környéki településeken. Az eredeti tizenöt versenyzőből csak ketten tudtak eljutni a start helyszínére, a többiek később csatlakoztak.

További nehezítést jelentett, hogy az indiai közlekedés rendkívül kaotikus, KRESZ szinte nem létezik, a vezetési morál alacsonyt, a hidak, átkelők, földutak kifejezetten rossz állapotban vannak, de még az autóutak is kivánni valót hagynak maguk után.

Szőnyi Naponta 10-12.000 kalóriát égetett el, és mintegy 10 liter folyadékot veszített. A szállások sem voltak épp luxus kategóriásak, hol az áram, hol pedig a víz hiányzott.

A dél-komáromi Vasember néhány nap múlva érkezik haza, hogy tervei szerint egy előadáson számoljon be az élményeiről.

(Forrás: a kemma.hu cikke alapján)