Város 2023. 10. 30.

Szülés utáni torna kismamáknak a komáromi (SK) kórházban

Hetente kétszer rehabilitációs tornán vehetnek részt az újdonsült édesanyák az Agel Komáromi Kórházban (SK). A tornára a nőgyógyászati-szülészeti osztályon van lehetőség, hétfőn és csütörtökön 13-14 óra között, szakképzett gyógytornász vezetésével.

A szülés jelentős pszichikai és fizikai megterheléssel, változásokkal jár együtt. Az anyukák akár hagyományos úton, akár császármetszéssel hozták világra kisbabáikat, a szervezetük működésének a szülést követő hathetes időszakban vissza kell térnie a régi kerékvágásba, miközben a sebüknek is be kell gyógyulni. Ilyenkor az anyaméh visszanyeri eredeti állapotát, változások állnak be a hormonális szabályozás terén, s akár mozgásszervi, főleg a hátgerincet, csípőízületet és medencetájékot érintő fájdalmak is felléphetnek. Minderre jótékony hatással lehet a megfelelő rehabilitáció.

A speciális rehabilitáció során már a szülés utáni naptól kezdve aktiválják a rekeszizom-légzést. A helyes légzés támogatja a bélmozgást. Az ér- és nyirokrendszer megfelelő működését segítő érgimnasztikára helyeznek is nagy hangsúlyt helyeznek. Az ún. Kegel-gyakorlatokkal a medencefenék izmait erősítik meg.

Emellett nem feledkeznek meg a császármetszéssel történő szülés utáni heg ápolásáról sem. Az anyukák ugyanis sokszor nem tudják, hogy miként bánjanak a heggel, sokan hozzá sem mernek érni. A heg létét el kell fogadniuk, és megfelelő bánásmóddal megakadályozhatják az összenövések, dudorok kialakulását.

A foglalkozás részét képezi az anyukák elméleti oktatása is, ami a kismama helyes mozgásával, illetve az újszülöttel való megfelelő bánásmóddal, emelgetésével, szoptatásával függ össze.

-Agel sajtóhír-