Város Dél-komárom 2020. 07. 14.

Táblák mutatják be a Rüdiger tó páratlan flóráját és faunáját

Látványos, információkban és képi anyagban gazdag tájékoztató táblákat helyezett ki Dél-Komárom önkormányzata saját forrásból a népszerű Rüdiger-tó partján.

Havran-Tóth Bernadett környezetvédelmi referens tájékoztatása szerint, a három darab kétoldalas tájékoztató tábla többek között bemutatja a Rüdiger-tó történetét, vízellátását, annak gazdag növény és állatvilágát.

A táblák ismeretanyagának összeállítását megelőzte egy az élővilágról szóló felmérés is. A komáromiakat is bevonták az anyag elkészítésébe, hiszen felhívásukra többen is küldtek be vonatkozó fotókat, melyek közül több is nagyszerűen illusztrálja a város közepén található, számos természetvédelmi értékkel bíró csodás környezetet.

A tó és környéke 1992 óta helyi védelem alatt áll és egy városközponti horgásztóhoz képest rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik. A hasznos információk között, számtalan színes érdekességet is feltüntettek, mint például, hogy melyik volt a tóból eddig kifogott legnagyobb hal.

A táblák mellett egy Mózes László mester és a Móra Ferenc iskola asztalos tanulói által fából faragott hódot is kihelyeztek, megemlékezve a ’90-es években még kuriózumnak számító hódokról és az akkor nagy médiavisszhangot kiváltó komáromi hódmentésről. 

Juhász Márton parkfenntartási műszaki vezető elmondta, a hatóságok közreműködésével három hódot fogtak be. A befogás azért történt meg, mert a hódok megrágták a gyümölcsfákat, és mind a környezet, mind pedig a hódok védelmében inkább  elszállították az állatokat a győri állatkertbe. A hódok azóta is visszajáró vendégek Komáromban.

Havran-Tóth Bernadett köszönetet mondott a közreműködésért Fenyvesi Jácint asztalosnak, Fiknerné Schulcz Ágnesnek a feltáró munkáért és a háttér-szöveganyag kidolgozásáért, Valent Krisztinának a grafikai munkáért, a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft-nek a táblák kihelyezésében nyújtott segítségért, valamint minden fotósnak szerte az országból, akik rendelkezésre bocsátották az általuk készített képeket.