Város 2022. 05. 27.

Mi a helyzet a Tatra Moziban vezetői szemmel?

A Tatra Mozi 2016-ban nyitotta meg kapuit. Az elhagyatott épület több mint 2 éven át tartó felújításon esett át. A több százezer eurós rekonstrukció nagyobb mint 90%-át önerőből fedezte Ryšavý Boldizsár, a mozi tulajdonosa. Mindezt annak érdekében, hogy a révkomáromi lakosoknak ne kelljen hosszú kilométereket utazniuk egy komplex moziélményért. Azóta átvészeltek egy koronavírust és ma már szinte minden újra a régi. Ugyanazzal a lelkesedéssel szolgálják ki a magyar és a szlovák közönséget. Megkérdeztük a vezetőségből Ficza Tomit, hogy sikerült az újraindulás?

● Sikerült a COVID után talpra állni? Visszatért a megszokott közönség?

A pandémia „természetesen” ránk is hatással volt, reményeink szerint az idei év már kicsit hasonlítani fog 2019-hez. Reméljük már nem lesznek további korlátozások, melyek bennünket is érinthetnek. Esetünkben az áprilisi hónap a 3 évvel ezelőtti időszakhoz képest szinte semmiben sem maradt el. Sem filmmennyiségben, sem az elért nézőszámban. Ennek kiváltképp örülünk.

•  A filmipart megviselte az elmúlt két év annyira, hogy a komáromi mozi megérezze?

A filmipar nem állt le ugyebár, csupán sokkal óvatosabb lett mindenki a filmszakmában. Mivel még mindig kiszámíthatatlan a jövő, abszolút nem is lehet hosszabb távra tervezni. A filmek persze folyamatosan készülnek, nagy stúdiós alkotások és ún. független produkciók egyaránt. A kínálatot tekintve vannak erősebb és gyengébb hónapok is, de nem panaszkodhatunk.

• Ami a munkaerőt illeti, lecserélődött a brigád nálatok, vagy kitartottatok egymás mellett a nehéz időkben is?

A mozis csapat állandónak mondható. Persze van kisebb nagyobb fluktuáció, de ez nem jelentős. Lényegében ugyanazzal a 12 tagú csapattal lehet találkozni, mint a pandémia előtt.

• Eszközöltetek bármiféle újítást az előadások menetrendjében?

Maradtunk és maradunk is a már 6 éve bevált receptnél. Megszokta a közönség, és mi is e szerint élnénk a bejáratott lemezzel.

• Mi alapján lesznek kiválasztva a vetítendő filmek?

A megjelenések alapján választunk. A forgalmazók minden hónapban elküldik a rendelkezésre álló premiereket, melyekből válogathatunk. Próbálunk minden filmet műsorra tűzni, legfőképp azokat, amelyekről úgy gondoljuk, nagy lesz iránta az érdeklődés.

● A szlovák és magyar filmek aránya stabil? 

A magyar nemzetiségű néző egyaránt beül a szlovák filmre, és a szlovák nézők is előszeretettel látogatják a magyar szinkronos filmeket. Az igények szerint alakítjuk a műsort. Ha nagyobb a kereslet egy adott szlovák filmre, vagy külföldi alkotás szlovák verziójára, természetesen abból is teszünk vissza ismétlést. Itt kiemelném az utóbbi időszak szlovák és cseh produkcióit, mint a V lete ti poviem ako sa mám, Po čom muži túžia 2, Srdce na dlani. A Borbély Alexandrát és Nagy Ervint is felvonultató könnyed alkotást, a Šťastný nový rok 2 című filmet pedig pontosan 1198 néző látta nálunk. Tapasztalat alapján próbáljuk meghatározni, miből hány vetítés legyen. Már nem készítünk havi műsort, mint a többi egytermes mozi Szlovákiában. Mi „csakis” kéthetes bontásban gondolkodunk, épp azért, hogy könnyebben tudjunk reagálni. Ennek köszönhetően esetlegesen bele is tudunk nyúlni a hónap második két hetébe, ha egy adott film népszerűbb a vártnál.

● Mi várható májusban?

Tartogatunk pár nagy stúdiós filmet, mint a TOP GUN 2, ami végre 3 év után mozikba kerül. Nagyon jók az előzetes vélemények a produkcióról, tehát van mit izgatottan várni. A bombasikereken kívül lesznek független filmprodukciók, illetve európai, és szlovák gyártású filmek is. Remélhetőleg mindenki megtalálja majd a magának valót.

• Extra eseményeket, kiegészítő rendezvényeket is terveztek?

Két közönségtalálkozót szerveztünk eddig. Utóbbi április 21-én volt az 1. Magyar Filmek fesztiválja keretén belül. Herendi Gábor rendező, valamint Borús Nagy Levente rendező és Papp Kornél operatőr is tiszteletüket tették már nálunk. Egyelőre a közeljövőben nem tervezünk hasonlót, de természetesen ez még változhat.

• A szabadtéri moziban láttok fantáziát? Érdemes lenne egy ilyen variációt is elindítani (ismét)?

Tervben volt még a pandémia előtt. Szerencsére akkor nem vágtunk bele, mert a váratlan járványhelyzetben dupla gond lett volna két létesítményt fenntartani. Egyelőre nem foglalkozunk a témával. Majd ha valamelyest rendeződik a filmvilág, idővel talán lehet szabadtéri mozi is városunkban!

Milány Kincső