Kultúra 2024. 04. 16.

Te mire mész ki a Komáromi Napokon? Kiemeltük a legjobb programokat!

Már csak napok kérdése, és kezdődnek a Komáromi Napok előprogramjai, mindkét városrészben. A kultúra, a zene, a finom ételek – és természetesen a baráti találkozások – szerelmesei ismét változatos programokra számíthatnak. Ebben a cikkünkben az Észak-Komáromi eseményekre összpontosítunk: az első programokra április 18-án, csütörtökön kerül sor (a Bóbita Óvoda futóversenye a Klapka téren), az utolsóra pedig a hagyományok szerint május 1-én.

Pénteken, 19-én délután a komáromi kórusok tavaszi hangsersenyére kerül sor (Vox Humana), este pedig a Fekete Kutyában szórakozhatunk egy jó kis koncerten (DEliberate zenekar). Ezen kívül – ahogy az már lenni szokott – az első héten most is elsősorban a különféle kiállítások, beszélgetősestek, és a gyermek sportversenyek kerülnek középpontba.

A „igazi” Komáromi Napok ÁPRILIS 26-ÁN, PÉNTEKEN kezdődik. Többek közt lesz ingyenes cukor- és vérnyomás mérés a Klapka téren, kisvonat- és retro számítógépek kiállítása. Délután 13:00 órakor megnyílik a Kézművesek utcája a belvárosban. Már állni fog a kis színpad a Borok udvarán (Európa udvar), és a nagyszínpad a Klapka téren, ahol a fő koncertet ezen a napon Horváth Tamás adja. Ezenkívül felhívjuk a figyelmet a Dramaťák együttes új musical bemutatójára is, amelynek a Matica-ház ad otthont. Az estet DJ Miller zárja.

ÁPRILIS 27-ÉN, SZOMBATON a népszerű, nemzetközi kerékpáros teljesítménytúrával (Csárda Túra ) indul a nap, reggel 07:00-tól. Ezenkívül lesz lövészverseny, autómodellverseny, vízilabdatorna, könnyűbúvár verseny; illetve számos olyan sportprogram, amelyhez bárki csatlakozhat, ha egy kis mozgásra vágyik. A gyerekekkel az Anglia parkba érdemes ellátogatnunk, ahol íjászbemutatót tartanak, illetve ki ne hagyjuk a a Tiszti Pavilon udvarát, ahol számos gyermekprogrammal várják őket 13:00 órától egészen estig. Aki még nem látta az észak-komáromi erődöt: lesz éjszakai erődtúra is – ehhez előzetes regisztráció szükséges. A Borudvarban felállított kisszínpadon Koczkás Eszter és Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers lép fel, a nagyszínpadon pedig a Slovenskí rebeli, a Koral Tribute Band, és a Polemic lép fel. Az est DJ Millerrel végződik.

ÁPRILIS 28-ÁN, VASÁRNAP lesz az ún. Öregvár-nap, ahol – mint már évek óta – a hagyományoké lesz a főszerep, amelyek egyaránt vonzanak kicsiket és nagyokat. 19. századi ételek versenye, kézműves foglalkozások, rétessütés, mesejátékok, huszárok és íjászok várnak mindenkit szeretettel. A kifejezetten gyermekprogramok tovább folytatódnak a Tiszti Pavilon udvarán. Ami az esti koncerteket illeti: a Borudvar kis színpadán Tóth Máté zongarajátéka után városunk színésznője, Szvrcsek Anita lép fel. Egész biztosan fantasztikus lesz! A nagyszínpadon a Meky Žbirka Tribute zenekar után a Neoton Família tart koncertet, ami után látványos fényjáték zárja a napot a Klapka téren.

Hétfőn és kedden (április 30 és 31) – munkanap lévén – kissé csendesebben csordogál tovább a fesztivál, de azért itt is találhatunk érdkes programokat. Például új csillagot avatnak a Komáromi Hírességek Sétányán a Tátra Mozi előtt (amelyet ingyenes filmvetítés követ), de lesz ismeretterjesztő séta a református temetőben, és különféle koncertek is.

MÁJUS 1-ÉN, SZERDÁN zárul a Komáromi Napok, két fő programmal. Az egyik a nagy tömegeket vonzó Komárno-Komárom futóverseny. A másik pedig a már szintén hagyományos A népművészet ünnepe a Tiszti pavilon udvarán. Itt számos gyermek- és felnőttprogram, koncertek, táncház, a Komárom Táncegyüttes valamint Lakatos Áron és zenekara vár kicsiket és nagyokat egyaránt.

Összeírtuk tehát, szerintünk mire érdemes leginkább kimenni a Komáromi Napokon. A választék azonban nagyon széles. Te melyik programot választod majd?

Íme a részletes program:

A cikk támogatója Komárom Városa