Kultúra Dél-komárom 2022. 08. 18.

Titokzatos hajóroncs bukkant elő a Dunából Dél-Komáromnál

A Duna ez évi szokatlanul alacsony vízállása miatt ismét számos olyan dolog bukkan elő a folyóból, melyeket egyébként nem látunk, hiszen elrejtik szemünk elől a hullámok. Így van ez most Dél-Komáromban is, a koppánymonostori városrész alatt, ahol az aszályos időszakokban egy hajóroncs tűnik fel a vízből – írja a kemma.hu.

A brit Royal Air Force repülőgépei 1944 folyamán több, mint 1300 darab hajó elleni aknát szórtak le a magyarországi Duna-szakaszra, a hajóközlekedés akadályozása, illetve az úszóegységek rombolása céljából. A magyar és német erők természetesen igyekeztek a berepülő gépeket lelőni, illetve a már ledobott aknákat hatástalanítani. A hajózóút megtisztítása azonban nem járt teljes sikerrel, az aknáknak számos hajó áldozatául esett, írja a Komárom katonái blog.

Október 11-én hétfőn, Monostornál, az 1772. folyam-kilométernél aknára futott a Bayerischer Lloyd PASSAU nevű vontatógőzöse. A hegymenetben haladó hajóhoz két uszály volt kötve, az egyik üres volt, a másik élelmiszert szállított. A PASSAU a viszonylag sekély vízben nem süllyedt el, de a robbanás számos áldozatot szedett a legénységből. A túlélőket a detonáció hangjára összegyűlt helyi civilek menekítették ki a partra. Az áldozatok közt volt Franz Köck, a Bayerischer Lloyd hajózási társaság tisztje is.

Sajnos eddig nem derült ki egyértelműen, hogy ő volt-e a hajó parancsnoka, vagy beosztott tisztként szolgált, a roncsok azonban a mai napig regélnek egy ésszerűtlen háborúról és őrzik az itt értelmetlen halált halt matrózok és hajósok emlékét.

(Forrás: a kemma.hu cikke alapján / Fotó: Gál László / kemma.hu)