Város 2018. 03. 28.

Több milliós beruházások várhatóak a komáromi kórházban

Több millió eurós beruházások valósulhatnak meg a komáromi és lévai kórházban, amennyiben a létesítményeknek sikerül elnyerniük az Európai Uniós támogatásokat. A sikeres pályázat eredményeként több mint 30 millió euró érkezhet modernizálásra.   

A komáromi és a lévai kórház is a Nyitrai Megyei Önkormányzat hatáskörébe tartozik, az ezeket üzemeltető magáncégek csupán bérlik az intézményeket. A megyei képviselők a felújítások előkészítését a márciusi ülésen hagyták jóvá.

A megyeelnök, Milan Belica elmondása alapján egy széleskörű modernizálásról van szó, amely Komáromban egy új rendszer kidolgozását jelentené a sürgős ellátást igénylő betegek felvétele kapcsán. „Ez jelenleg nemcsak a komáromiban, de több kórházban is probléma, miközben egy alapvető dologról beszélünk. Az orvosok több hibája is abból fakadt, hogy nem volt megfelelően kidolgozva a sürgős ellátást igénylő betegek felvétele. Emellett pedig mindkét (a komáromi és a lévai – szerk.) kórházban széleskörű fejlesztések várhatóak” – mondta el Belica.

A komáromi kórházban kialakítandó, előzőleg említett rendszert Európai Uniós pénzekből fedezné az intézmény. Az erre igényelhető maximális összeg 6 millió euró. A projekt a rendszer kiépítése mellett egy komplex onkológiai központot is létrehoznának, valamint több akut esetekkel foglalkozó osztály modernizálás is végbemenne.

A központ kialakítása során további fejlesztések és munkaberendezések beszerzése is megvalósulna. „Nagyjából egy 20 millió eurós beruházásról van szó” – mondta el a megyeelnök.

A sürgősségi ellátást segítő rendszer kiépítése, valamint a munkakörnyezet fejlesztése és modernizálása a lévai kórházban is megvalósulna.

(tasr)