Fotók 2019. 10. 25.

Több mint 100 éves képek kerültek elő az egykori katonakórházról

Eddig soha nem látott, nem mindennapi képgyűjtemény bukkant fel a közelmúltban az interneten. Az egykori, 100 éve lebontott komáromi katonakórház életébe nyerhetünk betekintést a múltszázad egyik leghíresebb komáromi fotós lencséjén keresztül.

A fotókat Orosz Örs megyei képviselő, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője osztotta meg Facebook-oldalán, még október elején. A képeken az egykori komáromi katonakórház látható, a fotókon annak belső tere, orvosi műtétei, nyerges és kovácsműhelye, illetve a hatalomátvétel időszakának légiósai egyaránt feltűnnek.

A fotók készítésének pontos évszámát nem lehet egyértelműen meghatározni, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy több mint 100 éves képekről van szó, hiszen az egykori komáromi katonakórházat már egy évszázada, hogy lebontották. A képek készítője pedig az a Wojtowicz Richárd, aki 1910-ben nyitotta meg fényképészeti műtermét Komáromban és néhány éven belül a város legnépszerűbb fényképésze lett. Wojtowicz ezt követően később, a két világháború közötti időszakban is a város vezető mestere maradt.  

Az egyik képen egyébként még maga a „mester”, Wojtovicz Klapka-téri, üvegfalú műterme is feltűnik.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat: