Kultúra 2017. 03. 27.

Törökországban jártak a komáromi óvónők

Márciusban Törökországban, Cankiri tartományban jártak az Eötvös utcai óvoda óvónői, a Szabadidőközpont dolgozói, valamint a város iskolaügyi bizottságának tagjai. Ugyanis Komárom városa sikeresen pályázott egy iskolaelőkészítő projektre az Erasmus+ program keretén belül. 

A projekt, amelyre majd 18 ezer eurót nyertek, a pedagógusok szakmai fejlődésére teszi a hangsúlyt, valamint külföldi partnerkapcsolatok kiépítését segíti elő. A két éves projektben a komáromi városi hivatal mellett működő Iskolai-, Kulturális és Ifjúságügyi főosztály, a Szabadidőközpont valamint az Eötvös utcai szlovák tannyelvű óvoda vesz részt.

A program célja emellett, hogy az óvodák nagycsoportjában zajló iskolai előkészítés minősége javuljon. Városunk három partnerországgal (várossal) működik majd együtt: a törökországi Cankirivel, a romániai Botosanival és a bolgár Sumennel.

A nyitórendezvényre márciusban került sor a projektvezető országban, Törökországban. A komáromi munkacsoportot az Eötvös utcai óvodából Tóth Angéla és Bálint Andrea, a Szabadidőközpontból Sokol Erika, Lengyel Szilvia és Kiss Zuzana, valamint a város képviseletében a projekt koordinátora Veleba Georgina és Szénássy Tímea iskolaügyi bizottsági elnök képviselték.

Cankiri város óvodásai

Workshopokon, előadásokon, óvodalátogatásokon vettek részt, valamint megismerkedtek a törökországi iskolarendszerrel. Minden egyes ország küldöttsége bemutatta intézményeit, oktatási rendszerét. Ezután kiértékelték a különbségeket és az esetleges fejlődési, kitörési pontokat. Az egy hét folyamán a küldöttségek találkoztak Cankiri tartomány oktatásügyi miniszterével, a 260 ezres város polgármesterével és az ankarai oktatási és innovációs technológiák felelős vezetőjével.

Komáromba május végén látogat majd el a török, a román és a bolgár küldöttség, akik a helyi iskolarendszerrel fognak megismerkedni. A záró, kiértékelő találkozónak pedig a romániai Botosani város ad otthont.

Forrás: Szénássy Tímea

 

Szólj hozzá!