Kultúra 2019. 04. 25.

Történelmi pillanatok és kalandok az idei Komáromi Napokon

A Komáromi Napok programja két olyan programmal gazdagodott, amely történelmi kalandokra hívja az érdeklődőket, a szabadságharc pillanataira emlékezve.

Április 25-én, csütörtökön 19.00 órától kerül bemutatásra a Klapka című rockmusical a Magyarock Dalszínház előadásában, a komáromi Tiszti Pavilonban. A Tiszti pavilonban több családi program várja az érdeklődőket az előadás előtt. Lesznek kézműves foglalkozások, ahol huszárkalap és más korabeli kellék készíthetők, a gyerekek pónin lovagolhatnak. Ingyenesen lehet készíteni Selfie fotót szabadságharc korabeli ruhákba és kellékekbe öltözve. A belépés díjtalan. 

A musical Takács Tibor népszerű ifjúsági regénye, a Klapka katonái, alapján készülő zenés darab a szabadságharc utolsó két hónapjának eseményeit dolgozza fel, mely a Komáromi csata 170. évfordulója alkalmából lesz ismét látható.

Május 1-jén 18.00-tól a Lőporosban (az erődön belül) a szabadságharc egy másik ismert személyéről láthatunk előadást. Teátrum színházi polgári társulás előadásában Görgey Gábor két részes drámáját láthatjuk, melyet a szerző dédnagyapjáról, Görgey Artúr tábornokról, az 1848-49-es szabadságharc legendás hadvezéréről írt.

Az alkotás egy máig izgalmas téma köré épül: áruló volt-e ez a józan gondolkodású, a hazáját forrón szerető katona, amikor úgy döntött, hogy a leteszi a fegyvert Világosnál? Az addig egyetlen csatát sem vesztő Görgey úgy vélte, a túlerővel szemben, az osztrákok segítségére érkezett cári seregek ellenében nincs esélye, s ha vállalja a harcot, több ezer hűséges honvédje eshet fölöslegesen áldozatul.

A darab előtt két szakmai előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a szabadságharccal és az erőddel kapcsolatosan.